Schoolbel weerklinkt voor kwaliteitsonderwijs

© Twitter Sven Gatz
© Twitter Sven Gatz

In 500 scholen over heel Vlaanderen zal de schoolbel vandaag iets langer weerklinken dan anders. Met deze 'Saved by the Bell'-actie wil Studio Globo leerlingen en leerkrachten in heel Vlaanderen, naar aanleiding van de Internationale Dag van de Leerkracht, sensibiliseren rond het recht op kwaliteitsonderwijs, zowel bij ons als in de rest van de wereld. Dat recht is een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) waar de VN het in 2015 eens over werden.

In de Millenniumdoelstellingen, die de SDG's voorafgingen, stond het recht op basisonderwijs ingeschreven. "Dat ging vooral over wat het zuiden genoemd wordt, terwijl de SDG's ook over de situatie bij ons gaan", zegt projectverantwoordelijke bij Studio Globo Jos Schockaert. "Het kan dan bijvoorbeeld gaan over het feit dat niet alle Brusselse kinderen even snel een school vinden."

Kwaliteitsonderwijs is niet vanzelfsprekend
De Millenniumdoelstellingen leverden alvast resultaat op, zegt Studio Globo. "Toch zijn er wereldwijd nog meer dan 260 miljoen kinderen en jongeren die om allerlei redenen toch niet naar school kunnen gaan, hoewel onderwijs een hefboom is voor ontwikkeling en gelijke kansen." Doel van 'Saved by the Bell' is kinderen en jongeren ervan bewust te maken dat kwaliteitsonderwijs geen evidentie is.

De eenvoudigste manier om daarrond te sensibiliseren is de schoolbel langer laten luiden en een directeur of leerkracht te laten uitleggen waarom dat gebeurt. "Willen scholen daar verder rond werken, dan hebben we lesmateriaal voorzien", zegt Schockaert. Meer dan 500 Nederlandstalige scholen, goed voor meer dan 140.000 leerlingen en leerkrachten, hebben zich ingeschreven, maar Schockaert maakt zich sterk dat het eigenlijke aantal hoger ligt.

"Niet elke school schrijft zich in, maar we weten wel dat deze actie breed gedragen wordt, ook door de koepels. Ze is ook laagdrempelig." De actie beperkt zich niet tot lagere en middelbare scholen. "Vijftien hogescholen die een lerarenopleiding aanbieden doen ook mee", zegt Schockaert. "Deze studenten zijn nu eenmaal de toekomst."

Gatz en Vanhengel rinkelen mee
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (VLD) en Brussels minister Guy Vanhengel (VLD), bevoegd voor onderwijs geven alvast het goede voorbeeld. Zij zullen vandaag samen met de kinderen van de Unescoschool Koekelberg om 8.30 uur de bel extra lang laten rinkelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?