Schuif eens aan bij een iftarmaaltijd

© Café Quartier

Een moslim en een niet-moslim die tijdens de ramadan een maaltijd delen na zonsondergang. Dit is het eenvoudige idee achter het project Flamaramadan.

De initiatiefnemers Lies en Leyla, goede vriendinnen en allebei verbonden aan het wijkhuis Chambéry in Etterbeek, vinden dat het in de praktijk niet altijd loopt zoals het zou moeten met de diversiteit.

Zij willen daarom moslims en niet-moslims samenbrengen. "En waar kan dat beter dan rond de tafel met een lekkere maaltijd", zei Lies dinsdag op BRUZZ radio. "Voor moslims is de ramadan dan hét moment bij uitstek."

Volgens haar hoeven beiden op die ene dag geen toegevingen te doen aan hun eigen waarden: de moslim vast overdag, de niet-moslim kan eten. De ene maakt het hoofdgerecht, de andere zorgt voor het dessert. Wel ontstaat er een wisselwerking tussen verschillende gemeenschappen waarbij respect, openheid en gelijkwaardigheid centraal staan.

Jaarlijkse traditie
Lies is ervan overtuigd dat er heel wat mensen open staan voor een dergelijke ervaring. De Facebook-pagina van Flamaramadan, een samentrekking van flamand en ramadan, wil het voor de geïnteresseerden daarom gemakkelijker maken om contact op te nemen met iemand van de andere gemeenschap.

De bedenkers hopen verder dat hun idee de basis legt voor een jaarlijkse traditie. "Misschien kunnen we er eigen accenten aan toevoegen", zegt ze. "We kunnen ons opkleden, zoals we doen bij belangrijke feesten, of we kunnen een bloemetje meebrengen voor de gastvrouw of gastheer."

Meer informatie en mogelijke tafelgenoten kan je vinden op de Facebook-pagina.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?