Senioren betogen aan Beurs voor gratis openbaar vervoer

© Jef Van Damme
Brusselse senioren betogen dinsdagmorgen om 11 uur aan de Beurs voor gratis openbaar vervoer. Op 1 mei werd het gratis openbaar vervoer voor vijfenzestigplussers afgeschaft door de Brusselse regering, en moeten zij 60 euro betalen voor een abonnement. Sinds maandag is ook het TEC-abonnement niet meer gratis.

Rond 11 uur kwamen een veertigtal senioren bijeen aan metrostation Beurs. Ze delen er pamfletten uit aan de voorbijgangers.

"Door deze besparing worden wij steeds minder mobiel. Openbaar vervoer geeft ons de kans om buiten te komen, anderen te ontmoeten, boodschappen te doen en deel te nemen aan activiteiten", zegt initiatiefnemer Jean-Claude Van Soest. "Met deze actie hopen we dat de Brusselse regering opnieuw het openbaar vervoer gratis maakt voor senioren," aldus Van Soest, tevens secretaris van SP.A-Schaarbeek.

"Er is geen gecoördineerd vervoersplan voor vijfenzestigplussers. Vele senioren bleven in het ongewisse over hun abonnement. Het is de taak van de Brusselse regering erover te waken dat er één sociaal abonnement komt voor de drie vervoersmaatschappijen MIVB, De Lijn en TEC."

'Veel senioren onder armoedegrens'
"Voor sommigen van de senioren is 60 euro voor abonnement te veel, voor anderen is het een drempel om nog gebruik te maken van het openbaar vervoer", zegt Van Soest. "Bovendien leven er heel wat senioren onder de armoedegrens en vrezen we dat vele senioren met deze maatregel nog meer dan vroeger risico lopen om terecht te komen in een sociaal isolement".

Daarom voeren de senioren actie 11 tot 12 uur aan de ingangen van het metrostation Beurs. Voor deze actie werd ruim gemobiliseerd bij individuele senioren, in en rond Brussel, alsook via verschillende verenigingen. De demonstranten richten hun pijlen in de eerste plaats op minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V).

Jef Van Damme: 'Duurste van het land'
"Brusselse senioren betalen sinds 1 mei 2013 60 euro voor een jaarbonnement en betalen daarmee de duurste bijdrage van het land", zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A). "Senioren in Vlaanderen rijden gratis, en Waalse senioren betalen sinds 1 juli 36 euro. Een Brusselse senior die zich wil verplaatsen en gebruik wil maken van alle mogelijkheden van het openbaar vervoer moet nu drie abonnementen kopen. Uiteindelijk gaat het dus over veel meer geld dan 60 euro. Deze ongelijkheid is te wijten aan de beslissing van de Brusselse regering".

"De meest kwetsbare groepen in onze samenleving, alleenstaande vijfenzestigplussers met een laag inkomen, worden het zwaarst getroffen", aldus Van Damme. "Zij zullen nog meer wegzakken in de eenzaamheid. Maar ook voor een koppel met een bescheiden pensioen is 120 euro al heel veel geld." De SP.A roept de meerderheidspartijen op om werk te maken van een sociaal tarief en een abonnement dat geldt voor de 3 maatschappijen.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?