Sint-Gillis en Vorst starten samen champignonkwekerij

© SP.A Brussel

Sint-Gillis en Vorst starten samen een nieuw stadslandbouwproject. Dat melden schepenen Willems Stevens (SP.A) en Jean-Claude Englebert (Ecolo). Begin 2017 starten de twee gemeenten een champignon- en witloofkwekerij in een voormalig industrieel pand in de Zuidwijk.

Concreet gaat het om oesterzwammen en gewoon witloof. De zwammen zullen worden geteeld op gerecupereerd koffiedik. De ‘champost’, de organische materie die overblijft na het telen van champignons, wordt op zijn beurt als compost gebruikt om de teeltaarde voor het witloof te verrijken.

Het geteelde witloof en de champignons zullen worden afgezet bij de lokale schoolkeukens, de sociale restaurants (resto du coeur) en de sociale kruideniers in de beide gemeenten.

‘Vele vliegen in één klap’
“Stadslandbouw zit in de lift en ook in Brussel is er nog een groot potentieel,” zeggen Willem Stevens en Jean-Claude Englebert, allebei schepen van Duurzame Ontwikkeling in respectievelijk Sint-Gillis en Vorst.

“Ons project slaat vele vliegen in één klap: het zorgt voor lokale voedselproductie, economische activiteit en er is een belangrijke sociale dimensie met opleidingen en workshops. We maken het verschil op verschillende vlakken,” klinkt het nog.

Twee gemeenten
Opmerkelijk aan het project is dat twee Brusselse gemeenten, Vorst en Sint-Gillis de krachten bundelen en samen een stadslandbouwproject ontwikkelen. Elke gemeente zal op dezelfde site haar eigen productie-eenheid beheren terwijl de distributie, de communicatie en omkadering van het project samen worden gerealiseerd. Een professionele landbouworganisatie of -onderneming zal instaan voor de productie.

Naast de investeringen vanuit de beide gemeenten kan het nieuwe stadslandbouwproject rekenen op een belangrijke financiële steun vanuit leefmilieu Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?