SP.A-Molenbeek: ‘Autoluw centrum, Gentsesteenweg autovrij’

Molenbeeks schepen van Mobiliteit Jef Van Damme (SP.A) wil zijn gemeente de komende zes jaar veranderen in “een autoluwe woonoase”. Daarvoor moeten onder andere de Gentsesteenweg en het Zwartevijversplein autovrij gemaakt worden. Molenbeek moet ook haar troeven als winkelgebied meer uitspelen, vindt hij.

Nu in Brussel-Stad de discussie over een verkeersvrij centrum hoog op de agenda staat, komt ook de SP.A in Molenbeek met plannen voor een autoluwe binnenstad.

Schepen van Mobiliteit Van Damme wil de komende legislatuur gebruiken om van het centrum van Molenbeek een autoluwe zone te maken. Een verkeersvrije Gentsesteenweg speelt daarbij een belangrijke rol. "Bovendien kunnen we dit relatief snel realiseren. In eerste instantie moet het doorgaand verkeer, dat de Gentsesteenweg nu als sluipweg gebruikt, geweerd worden. Mensen moeten, via een intelligent lussensysteem, wel nog tot vlakbij de winkels kunnen parkeren via zowel de bestaande als een nieuw te bouwen ondergrondse parking", aldus Van Damme.

Het Gewest werkt al jaren aan de heraanleg van de Gentsesteenweg. In 2008, onder toenmalig minister Pascal Smet (SP.A), werd de weg gedeeltelijk een eenrichtingsstraat.

Mediterraans shoppen
Ook het Zwarte Vijversplein wordt autovrij in de plannen van Van Damme. Alle doorgaand verkeer in de gemeente moet geschrapt worden, en de Ribeaucourtstraat en de Sint-Mariastraat heraangelegd. Eerder besliste de gemeente al het Gemeenteplein opnieuw aan te leggen: auto's zullen er nog mogen rijden, maar niet meer kunnen parkeren.

Van Damme wil verder dat Molenbeek zich meer als winkelgemeente profileert. "De grootste Pakistaanse supermarkt van België ligt in Molenbeek, en mensen komen van overal voor een authentiek Marokkaans salon op maat", stelt hij vast. "Er moeten extra winkels komen en een marketingstrategie. Vanuit de bestaande situatie kunnen we van het centrum van Molenbeek een Mediterraans shoppingparadijs maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?