'Specifieke jeugdbewegingen voor allochtonen oprichten'

© Marc Gysens
© Marc Gysens
Vlaams minister Pascal Smet (SP.A) pleit voor specifieke jeugdbewegingen voor migrantenkinderen, want de traditionele jeugdbewegingen slagen er niet in om die doelgroep aan te spreken. De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich vinden in het voorstel. Chirojeugd Vlaanderen denkt daar anders over.

De Raad van Europa stelt in een doorlichting vast dat het reguliere jeugdwerk in Vlaanderen er niet in slaagt Vlaamse en migrantenjongeren samen te brengen. Daarom pleit Smet in De Morgen voor een specifieke jeugdbeweging, voor en door allochtone jongeren.

De vzw Scouts en Gidsen Vlaanderen laat weten zich bewust te zijn van de problematiek en kan zich vinden in het voorstel van Smet. Er moet dan wel een opbouwende samenwerking blijven bestaan tussen allochtone en traditionele jeugdbewegingen, en die laatsten moeten blijven openstaan voor diversiteit, vindt de vzw.

Chirojeugd Vlaanderen denkt daar anders over. "Aparte jeugdbewegingen opzetten betekent dat we het opgeven om te kiezen voor een maatschappij waarin we echt samenleven," vindt de vereniging. Eerder dan aparte jeugdbewegingen wil Chirojeugd meer ruimte om binnen bestaande groepen experimenten op te zetten en echt open te staan voor allochtone kinderen. "Onze stadswerkingen in Brussel, Gent en Antwerpen tonen dat het wel kan om allochtone kinderen en jongeren te bereiken," laat Chirojeugd nog weten. 14 procent van de chiroleden is van niet-Blegische afkomst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?