Speelplaats wordt plein buiten de schooluren

© brusselnieuws.be
03/08/2015

De speelplaats van een gemeenteschool nabij het zwembad van Sint-Gillis wordt heraangelegd en zal nadien buiten de schooluren worden opengesteld voor het publiek. De ingreep kadert in het wijkcontract Park-Alsemberg.

De speelplaats van de gemeenteschool in de Wipstraat krijgt niet alleen een nieuw uitzicht, het moet ook een nieuwe publieke ruimte worden. "De speelplaats wordt opgevrolijkt met een overdekt gedeelte in felle kleuren, sporttuigen en didactische spellen om te voldoen aan de nood aan speelruimte voor de kinderen van de wijk", klinkt het bij Beliris, dat de werken financiert.

Het federaal fonds voor Brussel sponsort ook nog andere verbeteringswerken voor de publieke ruimte in de buurten rond de Parklaan en de Alsembergsesteenweg. Zo komt er plaats voor platanen, terrassen en een fietstrommel op het kruispunt van de Villalaan en de Garibaldistraat. Het pleintje op de hoek van de Montenegrostraat en de Gustave Defnetstraat krijgt twee grote banken. De Lissabonstraat wordt heraangelegd als speelstraat.

Allemaal relatief kleine ingrepen die een positieve impact zouden moeten hebben op de levenskwaliteit. “Er zijn maar weinig publieke ruimtes in de wijk, een kwaliteitsvolle inrichting is dus extra belangrijk”, aldus Matthieu Compte, een van de projectontwerpers.

In totaal gaat het om een investering van 2,1 miljoen euro. De werkzaamheden beginnen deze week en zouden iets meer dan een jaar duren.

Groen: 'Stel alle speelplaatsen open'
Oppositiepartij Groen vindt dat de school in de Wipstraat het goede voorbeeld geeft en wil het principe veralgemenen. "Directies staan hier vaak heel weigerachtig tegenover. Dat is soms te begrijpen omdat die speelplaatsen en scholen niet ingericht zijn als openbare ruimte maar het openstellen ervan zou voor vele kinderen en hun ouders echt een opluchting zijn," zegt Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen).

Voor Groen moet de overheid van een school eisen dat de speelplaats open gaat, elke keer als er veel geld in een renovatie of nieuwbouw wordt gestoken. "Het is niet meer dan logisch dat we in een dichtbevolkte stad op zoek gaan naar alternatieven die snel kunnen ingezet worden om kinderen extra speelruimte te geven, zeker als de overheid al serieus geïnvesteerd heeft in de kwaliteit van die scholen", aldus De Lille. "Bovendien creëer je ook een extra band tussen de wijk en de school."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni