Stad pakt grensoverschrijdend gedrag aan met actieplan: 'Mannen moeten veranderen'

KVDP
© BRUZZ
22/02/2022
Updated: 22/02/2022 17.37u

Uitgaan kan sinds vrijdag weer, maar het moet ook veilig kunnen voor vrouwen en genderminderheden. De Stad Brussel wil daarvoor zorgen met een ambitieus actieplan. Elke club zal een “veilige zone” moeten inrichten en bewakingspersoneel zal een opleiding moeten volgen. “Nul risico bestaat niet, maar dit is een enorme stap vooruit.”

In oktober vorig jaar werden twee Elsense bars geviseerd, nadat getuigenissen de ronde deden van jonge vrouwen die verkracht werden nadat ze gedrogeerd waren. Het is een fenomeen dat zich niet tot die cafés beperkt, bleek snel. Op Instagram verzamelde de pagina Balance Ton Bar (Verklik je bar) meer dan zeventig andere getuigenissen van gelijkaardige feiten, zowat overal in Brussel.

Vier maanden later lanceert de Stad Brussel een actieplan dat ervoor moet zorgen dat niet alleen vrouwen, maar ook genderminderheden zich veiliger voelen tijdens het uitgaan.

“De campagne gaat uit van twee principes: mannen moeten veranderen en we geloven de slachtoffers,” zegt burgemeester Philippe Close (PS) vanuit nachtclub Fuse, met op de achtergrond enkele campagneposters. “Als het niet ja is, is het nee!” “Zeg ik nee? Stop ermee.” “Er is voldoende sfeer in huis, hou je handen thuis.” “Die affiches moeten in alle nachtclubs van Brussel hangen,” gaat Close verder.

77 maatregelen

De campagne gaat verder dan affiches plakken. De Stad Brussel heeft 76 andere maatregelen opgelijst, die voor een groot deel uit preventie en bewustmaking bestaan, niet alleen in het nachtleven, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs. “We willen meisjes niet alleen beschermen, maar jongens ook opvoeden. Dat begint op school,” zegt schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele Ngoi (PS). “Het is een plan voor het nachtleven, maar het plan zal 24/7 actief zijn.”

De Stad Brussel had al een charter van het nachtleven waarin een aantal spelregels worden opgesomd. Daar worden nu enkele elementen aan toegevoegd, met de nadruk op het voorkomen van “risicogedrag gelinkt aan overmatig alcohol- en drugsgebruik.” Wie een club of feestlocatie wil uitbaten of een evenement organiseert in de publieke ruimte zal ook een protocol moeten volgen.

image.jpeg

| "Wie niet wil samenwerken, zal in de problemen komen met de gemeente”, zegt burgemeester Close.

Zo zal het bewakingspersoneel van nachtclubs opgeleid moeten worden om om te gaan met seksuele intimidatie en ander ongewenst gedrag. Clubs moeten een vertrouwenspersoon aanstellen waar eventuele slachtoffers onmiddellijk bij terecht kunnen en in elke club of evenementenlocatie zal ook een “safer zone” moeten komen, een plek waar mogelijke slachtoffers tot rust kunnen komen of waar mensen in een “onbeheersbare staat van dronkenschap” begeleid worden tot ze op een veilige manier naar huis kunnen.

“Wie deze maatregelen niet volgt, zal geen vergunning of toelating krijgen,” aldus schepen van Cultuur en Grote Evenementen Delphine Houba (PS). “Wie niet wil samenwerken, zal in de problemen komen met de gemeente,” zegt Close. “Er is ook een repressief luik.” Etablissementen die niet willen volgen kunnen niet alleen hun vergunning verliezen, maar riskeren ook een boete.

'Enorme stap vooruit'

Hoeveel budget gepaard gaat met het actieplan is nog niet duidelijk. Sommige inspanningen zullen de nachtclubs zelf moeten leveren, maar voor de opleiding van het bewakingspersoneel zal het aanbod vanuit de Stad komen. Daarvoor moet nog een openbare aanbesteding opgestart worden. “Het zal over veel geld gaan,” verzekert de burgemeester.

Het actieplan werd opgesteld in overleg met de sector van het nachtleven, maar ook na consultatie van allerlei (feministische) verenigingen die actief zijn op het terrein. Ook Maïté Meeus, de oprichtster van Balance Ton Bar, werd gehoord. “Nul risico bestaat niet, maar dit is een enorme stap vooruit,” reageert ze. De belangrijkste elementen werden volgens haar opgenomen in het actieplan. “Het zijn allemaal maatregelen die kunnen helpen, maar alles hangt af van de uitvoering.”

Wie vragen heeft over seksueel geweld kan terecht op www.seksueelgeweld.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Samenleving, Veiligheid, seksueel geweld, seksuele intimidatie, actieplan seksuele intimidatie nachtleven, grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik, balance ton bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni