Stad talmt met Vijfhoekparkings

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
17/02/2016

Meer dan een jaar geleden kondigde de Stad Brussel samen met het circulatieplan de bouw aan van vier ondergrondse parkings. Maar voorlopig komt daar nog niet veel van in huis.

Een van de vier parkings, die in de Marollen, is intussen van het lijstje geschrapt. Voor de drie andere ondergrondse parkings zijn een tijd geleden openbare oproepen gelanceerd. Naargelang de bron is daar “met veel interesse”, of “nauwelijks” door de privé op gereageerd.

Het was de bedoeling dat het college net voor de krokusvakantie voor alvast één parking groen licht zou geven. Maar zover is het uiteindelijk niet gekomen. Er is enkel beslist welke kandidaat het best aan de criteria beantwoordt.

Alvorens de onderhandelingen te starten met die kandidaat wil de stad eerst nog een andere optie onderzoeken. In de Van Helmontstraat, vlak aan het Rouppeplein, ligt een zogenaamde dent creuse, een open ruimte in de huizenrij. Daar bevindt zich nu een braak terrein dat als privéparking dienstdoet.

De (Syrische) eigenaar zou bereid zijn om dat terrein te verkopen. De Stad Brussel zou het dan tot appartementen kunnen ontwikkelen, inclusief een openbare parking.

Dat levert een groot voordeel voor de inrichting van de openbare ruimte. Een ondergrondse parking veronderstelt twee tunnelmonden (in- en uitgang) wat de mooie aanleg van het plein bemoeilijkt.

Het kabinet van schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) bevestigt dat de optie Van Helmontstraat vandaag bekeken wordt, “maar het is in feite niet onze bevoegdheid, omdat het hier over stadseigendommen gaat, en niet over parkings.” Die bevoegdheid zit bij PS-schepen Mohammed Ouriaghli.

Het is afwachten wat er uit de onderhandelingen komt. Draaien die positief uit, dan vervalt mogelijk de ondergrondse Rouppeparking.

Volgens Ampe gaat de procedure voor de twee andere ondergrondse parkings (Nieuwe Graanmarkt en IJzer) intussen zijn gewone gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie