Stad weigert Pispottenfestival: 'Niet meer nodig'

Het Pispottenfestival van daklozenorganisatie Bij Ons, dat het gebrek aan openbare toiletten aanklaagt, kan dit jaar niet doorgaan. De Stad gaf geen toestemming, “omdat er al genoeg extra openbaar sanitair geplaatst is”. Oppositieraadslid Bianca Debaets (CD&V) noemt de beslissing "onbegrijpelijk".

Daklozenorganisatie vzw Bij Ons organiseert al zes jaar lang een Pispottenfestival, waarbij op een ludieke manier het gebrek aan toegang tot sanitaire voorzieningen werd aangeklaagd. Vorig jaar trok het festival op de Vismarkt met allerlei optredens zowat 700 bezoekers.

Dit jaar gaat het evenement echter niet door, want het schepencollege van de Stad besliste geen toestemming te geven. "Omdat er vorig jaar klachten over netheid waren, maar ook omdat het festival niet meer nodig is. We hebben immers ondertussen voldoende sanitaire voorzieningen geplaatst", zegt woordvoerster Perrine Marchal van burgemeester Freddy Thielemans (PS) aan FM Brussel.

'Nog niets voor vrouwen'
Organisator Bart De Win van Bij Ons is het daar niet mee eens. "Wij hebben vorig jaar het plein netjes achtergelaten en hebben toen ook geen klachten gekregen over netheid", zegt hij. "En er zijn inderdaad extra urinoirs voor mannen geplaatst, maar voor vrouwen is er nog steeds niets. Maar blijkbaar is de Stad niet blij met de kritiek. Misschien ook omdat wij geen subsidies van hen krijgen, en geen blad voor de mond nemen."

Hij vindt het erg jammer dat de Stad aan de organisatie zelf geen reden gaf voor de weigering. "Als het college zo'n festival echt niet meer nodig vindt, prima; dan hadden we het wel het Daklozenfestival genoemd. Dit was een evenement waar de daklozen graag aan meededen en trots op waren. Zij bemanden de standjes, hadden contact met de bands, zorgden voor de veiligheid. Spijtig dat ze nu die kans niet meer krijgen."

Het Pispottenfestival is al het derde evenement dat de voorbije weken een njet krijgt van de Stad Brussel. Eerder bleek ook al dat het Spaanse feest Euroferia en studentenfestival Student Break niet doorgaan.

Debaets: 'Onbegrijpelijk'
Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) kondigt aan het schepencollege te zullen interpelleren over het verbod. Ze noemt het "onbegrijpelijk" dat het stadsbesuur het festival niet laat doorgaan. "Het volstaat door de stad te wandelen om te begrijpen dat er wel degelijk een tekort aan openbare toiletten is, met wildplassen en andere overlast tot gevolg", zegt ze.

"Ik wil graag weten wat de echte reden is om dit sympathieke festival te verbieden. Het stadsbestuur heeft inderdaad extra openbare toiletten geplaatst maar onvoldoende. Bovendien zijn het bijna allemaal urinoirs, die uiteraard niet geschikt zijn voor dames. En de hygiëne laat ook vaak te wensen over. Ik hoop dat de burgemeester zich laat inspireren door andere grootsteden, Parijs bijvoorbeeld, waar er een goed, uitgebreid netwerk van openbare toiletten is, vaak ook met een ruimte waar jonge ouders hun baby kunnen verschonen."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?