‘Stopzetting Het Werkt/Ca Marche fout signaal’

Door het tweetalig samenwerkingsproject voor de jeugd Het Werkt/Ca Marche stop te zetten geeft VGC-collegelid Pascal Smet (SP.A) het signaal dat samenwerking niet loont. Dat zeggen parlementsleden Bruno De Lille (Groen) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

Huytebroeck en De Lille waren tijdens de vorige legislatuur de initiatiefnemers van het project. Door het project stop te zetten geeft Smet een fout signaal, zeggen ze. “Projecten als Het Werkt/Ca Marche geld ontnemen is eigenlijk zeggen dat samenwerking niet loont. Een fout signaal in moeilijke tijden. Zeker voor de Brusselse jeugd. Want zij hebben die samenwerking nodig”, zeggen Groen en Ecolo.

Volgens beide partijen was het project succesvol en verwachtte de jeugdsector net dat het uitgebreid zou worden. Met het opdoeken van dit samenwerkingsproject, zonder dat er ook maar enig concreet alternatief klaarligt, laat men deze organisaties en jongeren in de kou staan. Men heeft de mond vol over het creëren van een Brussels gemeenschapsgevoel maar als er actie moet volgen, dan geeft men niet thuis”, klinkt het.

Smet besliste vorige week om de subsidies van het project stop te zetten. Volgens hem heeft Het Werkt/Ca Marche geen goede analyse kunnen maken van het jeugdwerklandschap, en van de lokale noden.

Jeugdraad
Maar volgens Smet is er wel degelijk een concreet alternatief. De minister kondigde immers ook aan dat hij samen met zijn Vlaamse collega Sven Gatz (Open VLD) de jeugdorganisatie Karuur structureel zal verankeren en financieren. "Karuur werkt sinds enkele jaren actief aan de participatie van Brusselse jongeren en organisaties aan het beleid", klinkt het bij Smet. "In 2014 zetten ze bijvoorbeeld mee hun schouders onder de Molenbeekse jeugdraad."

"De samenwerking tussen Franstalige en Nederlandstalige jeugd(werk)organisaties is absoluut noodzakelijk in een stad als Brussel", klinkt het verder. "We staan dan ook achter het oprichten van een overkoepelende autonome Brusselse jeugdraad, zoals vastgelegd in het bestuursakkoord van de VGC."

Volgens Smet heeft het project om te slagen echter nood aan erkenning vanuit de achterban. "Jongeren moeten al op lokaal niveau kunnen proeven van zo’n jeugdraad. Daarom gaan we Karuur structureel ondersteunen vanuit de VGC."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?