Strengere controles voor wie van Molenbeek naar VS reist

Mensen die in Molenbeek wonen of werken, moeten strengere veiligheidscontroles ondergaan als ze naar de VS reizen. Dat ondervond een medewerker van de jeugddienst onlangs aan den lijve, zo meldt de RTBF. Burgemeester Schepmans bevestigt het geen alleenstaand geval is. 

Philippe Eloy, verantwoordelijke bij de Molenbeekse jeugddienst maar woonachtig in Sint-Gillis, reisde onlangs naar de Verenigde Staten. Bij het invullen van zijn ESTA-formulier, onontbeerlijk om de VS binnen te mogen, moest hij gegevens over zijn woonplaats én over zijn werk opgeven. Het visum werd hem zonder probleem toegekend, maar aan de grenscontrole op Amerikaanse bodem kreeg hij wel een reeks "erg dwingende vragen" voorgeschoteld.

"Ik dacht dat die controle gewoon deel uitmaakte van de standaardprocedure", zegt hij aan RTBF. "Maar na een half uur werd ik meegenomen naar een klein kantoortje." Daar kreeg hij meerdere vragen over zijn familie en eventuele reizen naar de landen die op de anti-immigratielijst van president Donald Trump staan.

Maar bovenal werd hij ondervraagd over zijn werk in Molenbeek. "Het werd snel duidelijk dat ze geïnteresseerd waren in wat ik precies voor werk deed en of ik de mensen kende die betrokken waren bij de aanslagen in Brussel en Parijs", vervolgt hij. "En dat bezorgde mij een gevoel van onrechtvaardigheid. Want tijdens mijn werk met jongeren wil ik hen net een positief beeld over de gemeente bijbrengen."

Amerikaanse ambassade
De Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans (MR) bevestigt dat Eloy geen alleenstaand geval is. Nog meer inwoners van haar gemeente hebben dezelfde problemen ondervonden. "Ik begrijp dat bepaalde landen hun veiligheidsbeleid herbekijken in het kader van terreurdreiging, maar ik denk dat het zinloos is om daarbij mensen uit een bepaald land te viseren", zegt ze.

Schepmans heeft de Amerikaanse ambassade in ons land al op de hoogte gebracht van de strengere controles. "Maar zij hebben uiteraard geen hand in de concrete veiligheidsmaatregelen die genomen worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook