Stromae in het Nederlands op feest Franse Gemeenschap

"In Brussel spreken we Frans én Vlaams, oké!" Dat zei Stromae tijdens zijn optreden op de Grote Markt vrijdagavond. Eerder had hij de naar schatting 15.000 toeschouwers ook al gevraagd of ze Nederlands spreken. (met video)

Het kon tellen als politiek statement. Tijdens zijn optreden op de Grote Markt ter gelegenheid van het feest van de Franse Gemeenschap, bediende Stromae zich bijna evenveel van het Nederlands als van het Frans, zijn moedertaal.

Stromae was de laatste artiest van de avond. Hij bracht zijn recente hits Papaoutai en Formidable met overtuiging. Minstens even opvallend als zijn performance was echter zijn interactie met het publiek. "Compatriotes, alles goe?", stak hij van wal.

"Spreken jullie Vlaams?", vroeg hij vervolgens tot twee keer toe aan de uitpuilende Grote Markt. "In Brussel spreken we Frans én Vlaams, oké!", was zijn eigen overtuigende antwoord. Het publiek reageerde enthousiast. Later vroeg hij: "Kunnen jullie dansen?", net voor hij afsloot met zijn wereldhit Alors on danse.

De gratis optredens van Stromae maar ook Puggy, Saule en Suarez zorgden voor een ware volkstoeloop op de Grote Markt. Kort na 19 uur had die al haar maximumcapaciteit van 6 tot 7.000 toeschouwers bereikt. De politie schat dat 2 tot 3.000 anderen de concerten noodgedwongen volgden vanuit de zijstraten. Nog eens 6.000 mensen keken naar het groot scherm op het Albertinaplein. De totale opkomst wordt zo op ongeveer 15.000 geschat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?