"Taalniveau op middelbare scholen ondermaats"

Uit tests van de Brusselse Ondersteuningsstructuur Secundair Onderwijs (BROSO) dat er wat schort met het taalniveau van de leerlingen uit het middelbaar onderwijs. In het zesde leerjaar hebben de leerlingen maar dertig leesuren, de helft van de norm.

BROSO controleerde hoeveel leesuren de leerlingen van het zesde leerjaar hebben. En waar de norm 60 uren is, blijkt dat heel wat leerlingen maar 30 uren halen. Het gemiddelde ligt op 50 uren.

Er zijn nochtans maatregelen genomen via het Brussels Curriculum. Scholen kunnen immers extra taallessen invoeren of hun middelbare opleiding zelfs met een jaar verlengen om een degelijk taalniveau te halen. Maar weinig scholen doen dat. Van de 32 Vlaamse secundaire scholen in Brussel zijn er 9 scholen die extra uren geven en amper 2 die een extra jaar invoeren.

Vlaams parlementslid Sven Gatz (VLD) denkt dat er een taboe op rust. "Ik heb het gevoel dat scholen binnenskamers zeker toegeven dat er problemen zijn, maar ze willen voor de buitenwereld niet het etiket krijgen dat leerlingen in hun school 7 jaar nodig hebben in plaats van 6 jaar om op het juiste taalniveau te komen."

Gatz stelde Vlaams minster van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) een aantal vragen over de kwestie maar die is de zaak volop aan het onderzoeken. De resultaten van dat onderzoek zijn er ten laatste over zes maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?