© gdc

Talen leert u voortaan op café

GDC
© brusselnieuws.be
02/02/2015

Een avond per week grammatica herhalen en spreekoefeningen doen in de klas, het lijkt onvermijdelijk voor wie een taal wil leren. Maar meer en meer mensen oefenen hun Frans, Nederlands of Russisch liever op café. “Een gesprek met een native speaker is veel intensiever dan een les.”

Het is vrijdagavond en zowat honderd mensen staan samengepakt op de eerste verdieping van Scott’s bar. Vooral twintigers en dertigers, opgekleed voor een avondje uit en met een drankje in de hand.

Het enige wat hen onderscheidt van een doorsnee uitgaanspubliek zijn de vlaggetjes die ze op hun trui of jurk hebben gekleefd. Aan de rechterkant de talen die ze willen leren, aan de linkerkant de talen die ze zelf vlot spreken.

Want dit is geen afterwork drink, maar een multi-language meetup, of taaluitwisseling. Mensen komen er om andere talen te oefenen, én om anderen de kans te geven hun taal te oefenen. Ze drinken zich moed in, gaan in de menigte op zoek naar een taalpartner (Spaanstaligen blijken zeer gezocht), en knopen een praatje aan.

“Lessen zijn goed om de basis te leren, maar een gesprek met een native speaker is onvervangbaar”, zegt de Schotse Calum, die staat te praten met een Franstalige Belg en een Colombiaan.

“Tegelijk voel je hier niet de druk die je in het dagelijkse leven ervaart als je met een moedertaalspreker praat. Want jij maakt misschien wel fouten in hun taal, maar zij zijn hier zelf ook om te leren."

Feeststemming
Dat is ook de reden waarom de Brusselse Cherrya naar Scott’s Bar gekomen is. “Ik zit al heel de dag op de universiteitsbanken. Als studente internationale betrekkingen wil ik echt goed Nederlands leren, en dat gaat toch het beste door met Nederlandstaligen op café te gaan. Ik ken Nederlands van op school, maar mijn vrienden zijn Franstalig, dus veel andere spreekkansen heb ik niet.”

Organisator van de avond is Oliver, een 25-jarige Brusselaar die droomt van een carrière als paracommando, en in afwachting aan zijn talen werkt. “Toen ik in Londen woonde, ging ik vaak naar avonden als deze. Eenmaal terug in België wilde ik Nederlands en Russisch oefenen, maar in de weinige initiatieven die ik vond zaten vooral oudere mensen. Dus begon ik zelf maar te organiseren.”

Tientallen edities later draaien de avonden bijna evenzeer rond netwerken en nieuwe mensen ontmoeten als talen leren. “Ja, de stemming is erg feestelijk, maar dat is net stimulerend voor het leerproces (lacht).”

"En voor een cafégesprek met een native moet je je nog altijd veel harder concentreren dan voor woordenschatlessen in de klas", zegt Calum.

Leren in de vrije tijd zit in de lift
De avond in Scott's bar past in een nieuwe trend. "Steeds meer Brusselaars zijn op zoek naar informele manieren om talen te leren", zegt Gunther Van Neste, directeur van het Huis van het Nederlands in Brussel.

Het Huis kreeg zelf de laatste jaren al heel wat mensen over vloer die eerder zochten naar een conversatietafel, een sportclub of vrijwilligerswerk in het Nederlands dan naar een cursus. “De Brusselaar heeft al een paar jaar in de gaten dat talen de toekomst zijn. En nu komt er een nieuwe dynamiek op gang: mensen beseffen dat ze de taal ook in hun vrije tijd moeten gebruiken als ze ze echt onder de knie willen krijgen.”

Georganiseerde oefenkansen zoals de language meet-up zijn volgens hem zeker nuttig. “Een deel van de Brusselaars kent de andere taalgemeenschap niet goed genoeg om te oefenen op straat. En veel mensen zitten ook in een vast sociaal stramien. Wie al jaren Frans spreekt met de buurman, zal niet plots overschakelen naar Nederlands. Dus het is zeker een aanrader om uit de eigen context te stappen en nieuwe mensen op te zoeken.”

Klassieke taallessen blijven wel nuttig om de basis aan te leren, en vaak ook om het leerproces te sturen. “Bij mensen die al doende een taal hebben geleerd, zie je vaker hardnekkige grammaticale fouten, die in een lescontext gefilterd zouden worden”, zegt hij.

In Scott’s Bar is er op 13 februari een nieuwe multi-language meetup, vanaf 19.30 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni