Terreurdaden domper voor Hortamuseum

© Hortamuseum

Het aantal bezoekers van het Hortamuseum is sinds de terreuraanslagen van 22 maart 2016 met dertig procent geslonken. Al na de aanslagen in Parijs (Charlie Hebdo in januari 2015 en Stade de France en Bataclan in november 2015) werd een forse bezoekersterugval van vijftig procent genoteerd. Vooral school- en andere groepen haakten massaal af. Het effect was desastreus voor het museum, maar het aantal bezoeken herpakt zich met mondjesmaat.

Een derde van de bezoekers komt sinds jaren uit Frankrijk. “Er werd in Frankrijk een decreet uitgevaardigd van het ministerie van Onderwijs dat de lycea na de aanslagen niet meer naar België mogen reizen,” zo verantwoordt Ingrid Desnouck van het museum de afwezigheid. “Deze maatregel is nog van toepassing zodat alle Franse scholen nog steeds wegblijven. Ook Japanse toeristen worden nog zelden opgemerkt sinds 22 maart (Japanners zijn traditioneel zeer geïnteresseerd in Brusselse art nouveau sinds de eerste promotiecampagne in het Japans van oud-staatssecretaris voor Brussel Annemie Neyts (Open Vld) begin jaren 1980, JMB).”

De jongste jaren klom het bezoekersaantal van ongeveer 62.150 (in 2013) tot 68.500 (in 2015). Verwacht wordt dat het jaar 2016 zich zal herstellen na de opening van de uitbreiding op 21 oktober. Tot het einde van het schooljaar 2016-2017 zijn alle reservaties voor schoolateliers alleszins al volzet.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • Assita Kanko: 'De N-VA? Ik zit goed bij de MR'
  • Landbouw in Neerpede: hoe lang nog?
  • Weg uit Vlaanderen: hippe senioren verhuizen naar bruisend Brussel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement