Tot 5 graden warmer in de stad

© KMI
Overdag is het in de binnenstad gemiddeld 1 tot 1,5 graden warmer dan op het platteland. Op een warme zomernacht kan dat verschil oplopen tot 5 graden. Dat blijkt uit een studie van het KMI. Door de verandering van het klimaat zou het verschil wel kleiner worden.

In de stad is het warmer dan op het platteland. Die volkswijsheid wordt bevestigd door onderzoek van het Koninklijk Metereologisch Instituut in Ukkel. Dat meldt Télé Bruxelles en wordt bevestigd aan brusselnieuws.be.

"We hebben onderzoek gedaan naar het zogenaamde stedelijk hitte-eilandeffect", zegt Rafiq Hamdi. "Dat doet zich voor in de zomer. Overdag blijft het verschil tussen Brussel en ons meetpunt Brussegem beperkt tot 1 à 1,5 graden maar 's nachts is dat bijna 3 graden en als het echt warm weer is kan het in de binnenstad zelfs 5 graden warmer zijn dan buiten de stad."

Het verschil is te verklaren door de bebouwing. "Huizen en straten nemen overdag warmte op en geven die 's nachts opnieuw af. Op het platteland is er meer afkoeling."

De onderzoekers voorspellen wel dat het verschil tegen het einde van deze eeuw wat kleiner zal worden. "De modellen geven aan dat de zomertemperatuur zal toenemen met 3 graden en dat we in dat seizoen 35 procent minder neerslag zullen hebben. Dat betekent een droger grondoppervlak, minder verdamping en dus minder afkoeling op het platteland."

De studie wil stadsplanners aanzetten om rekening te houden met de opwarming. "Het stedelijk hitte-eiland kan tegengegaan worden met meer beplanting, ook op daken", aldus nog Hamdi. "Ook witte (zonlicht reflecterende) daken kunnen een verschil maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?