Treinen opgenomen in routeplanner Google

Wie zijn reisweg zoekt met Google Maps krijgt nu ook treinsuggesties, ook voor verplaatsingen binnen Brussel. De NMBS stelt voortaan treingegevens ter beschikking van Google.

De dienstregeling van de NMBS zit eindelijk verwerkt in Google Maps. De MIVB deelde haar vervoersgegevens al sinds 2010. Voortaan krijgt u dus ook treinsuggesties in de routeplanner van de internetgigant.

Niet onbelangrijk want in sommige gevallen is de trein het snelste openbaar vervoermiddel, ook voor verplaatsingen binnen Brussel. Dat is afhankelijk van het moment bijvoorbeeld het geval tussen pakweg Evere en Ukkel, of de Europese wijk en Jette. Bovendien zal het belang van de trein als vervoersmiddel binnen de stad nog toenemen als het aangekondigde voorstadsnet (de S-treinen) verder groeit.

De spoorwegmaatschappij stelt haar dienstregeling beschikbaar aan partners die de gebruiksvoorwaarden respecteren, en waarmee een contract afgesloten werd. Het gaat dus in dit stadium om data sharing, en (nog) niet om open data, of het vrij beschikbaar stellen van de gegevens. "Het is een eerste, belangrijke, stap", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "We doen dit omdat dit in het voordeel is van onze reizigers. Dit is een ideale aanvulling op onze website."

Voorlopig werd enkel met Google een akkoord gesloten. Toch is de dienstregeling nu ook via Microsofts Bing Maps te raadplegen.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?