Fleronlaan 01 c Bart Dewaele

Tuinwijk De Bempt staat op stelten

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
05/02/2014

De Vorstse Haard wil een binnenperceel aan de Fléronlaan ‘volbouwen’ met twaalf appartementen. En dat zint de omwonenden niet. “Het project zal de buurt onherstelbare architecturale schade toebrengen en dreigt het broze sociale evenwicht te verstoren,” zeggen Delphine Guilmot en Anja Kowalski.

O p een steenworp van het Sint-Denijsplein ligt een verborgen parel, een tuinwijk met twee derde sociale flats en een derde private eengezinswoningen. De voetpaden zijn er in niet al te goede staat, zoals op wel meer plaatsen in Vorst, maar de Fléronlaan vormt wel een mooi geheel. Het lijkt erop dat ook de private eigenaars zich aan de oorspronkelijke kleuren – groene ramen en luiken – houden. “Dat klopt,” zegt Anja Kowalski, die sinds een paar jaar aan de Fléronlaan woont. “De Vorstse Haard heeft nog altijd een flinke vinger in de pap van de private woningen.” Maar dat is duidelijk geen slechte zaak, vinden ook Kowalski en haar buren Frédéric Boutry en Delphine Guilmot: “Maar dat de Vorstse Haard zijn eigen strenge voorschriften nu met de voeten wil treden, maakt ons des te bozer.”

Die boosheid vergt een woordje uitleg. De Vorstse Haard heeft een oud plan opgediept om een binnenblok van 1.600 vierkante meter tussen de Kersbeeklaan, de Fléronlaan en de Familielaan vol te bouwen met twaalf grote appartementen, sommige met vijf of zes slaapkamers. Nu bestaat dat binnenblok uit 36 verloederde garageboxen die al sinds 1999 leegstaan. Kowalski woont nog maar drie jaar aan de Fléronlaan. Voor ze haar huis kocht, schreef ze een brief naar de voorzitter van de Vorstse Haard, maar ze wacht nog altijd op een antwoord. Bij de gemeente hadden ze geen weet van plannen en ook een technicus van de Vorstse Haard vertelde hen dat er geen grote bouwwerken op stapel stonden. Op een informatievergadering kreeg ze te horen dat ze misschien wel op het verkeerde moment gekocht had. Op dezelfde informatievergadering kwam de architect volgens hen met onvolledige plannen zijn ontwerp verdedigen: omdat de veranda’s niet op de plannen stonden, komt de nieuwbouw veel dichter bij de bestaande woningen dan de plannen laten uitschijnen.

Anja Kowalski dreigt door de nieuwbouw helemaal ingesloten te worden. Naast haar is een gebouw met vier verdiepingen gepland, met een directe inkijk in haar badkamer. De flats achteraan bieden een rechtstreekse inkijk in haar woonkeuken. Delphine Guilmot en Frédéric Boutry dreigen met een bijkomend probleem opgezadeld te worden: zij hebben hun woonst verbouwd tot een zeer lage energiewoning. Frédéric Boutry: “De nieuwe woningen gaan het ecosysteem van ons huis in de war sturen, maar daar willen de architecten van de Vorstse Haard niets over horen.”

Geëngageerd
Anja Kowalski, Delphine Guilmot en Frédéric Boutry zijn recent in de buurt komen wonen. Zij die er al langer wonen herinneren zich dat er al meer plannen gemaakt zijn, maar nu hebben ze er naar eigen zeggen genoeg van. De Fléronlaan verenigt zich en wil in de tegenaanval gaan. Het openbaar onderzoek liep op 5 februari af, nu is het wachten op de overlegcommissie. Ze zijn het er wel over eens dat er iets met het binnenperceel moet gebeuren. Het liefst zouden ze zien dat er een park komt – voor 1968 was dat trouwens het geval. Guilmot: “De kinderen uit de sociale flats hebben geen plaats om te spelen, nu zijn ze verplicht om een groot deel van hun vrije tijd op straat door te brengen.”

Hiermee ontkracht Delphine Guilmot het verwijt dat de eigenaars asociale mensen zijn die lijden aan het NIMBY-syndroom. “We wisten dat er hier in de buurt een concentratie van sociale woningen is toen we ons huis kochten. Nee, we zijn niet tegen sociale woningen, maar het evenwicht is broos, zo hebben we mogen ondervinden. Er is veel goede wil en het samenleven lukt aardig; ik vrees dat dit project veel schade zal aanrichten. De recente ingebruikname van sociale flats die lang leegstonden heeft de druk op de wijk al enorm verhoogd.”

Cité Forest Vert zoals de wijk oorspronkelijk heette – de woningen dateren van 1922 – en nu terug heet, is een duurzame wijk. Ze krijgen subsidies van minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Delphine Guilmot: “Ecolo voert participatie hoog in het vaandel, althans in het gewest. Hier in Vorst blijft de participatie dode letter. Nochtans zijn zowel de voorzitter van de Vorstse Haard Guy Berthelomé, als de schepen van Stedenbouw Jean-Claude Englebert lid van Ecolo.”

Bertholomé ontkent het gebrek aan participatie: “Het is een oud project dat gelanceerd werd in 2006. Toentertijd hebben we de buurtbewoners ontmoet om een project op poten te zetten dat rekening houdt met hun bezwaren. Het aantal appartementen is al geslonken van zestien naar twaalf. Ik wil de normale processen niet beïnvloeden, de tegenstanders kunnen zich uitspreken op de overlegcommissie. Ik ben helemaal niet zeker dat het project gaat goedgekeurd worden. Het volbouwen van binnenpercelen vergt stedenbouwkundige afwijkingen. Omdat de gemeente betrokken partij is, is het laatste woord aan het gewest.“ Staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) heeft dus het laatste woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni