Uitbreiding federaal parlementsgebouw ingehuldigd

Het federaal parlement krijgt 6 nieuwe zalen in het Forumgebouw aan de overkant van de straat. © Immobel Het federaal parlement krijgt 6 nieuwe zalen in het Forumgebouw aan de overkant van de straat. © Immobel

Net geen zeven jaar na de ondertekening van het aankoopcompromis is dinsdag het nieuwe gebouw van de Kamer officieel ingehuldigd. Het Forumgebouw bevindt zich aan de overzijde van het huidige Paleis der Natie, aan de Leuvenseweg, en zal zes commissiezalen en verschillende diensten die van de Kamer afhangen, huisvesten. Het totale kostenplaatje bedroeg net geen 190 miljoen euro voor meer dan 41.000 vierkante meter.

De inhuldiging van het nieuwe gebouw stond geprogrammeerd op de dag waarop het parlementaire jaar officieel uit de startblokken schiet. Normaal gezien gaat dat gepaard met de 'state of the union' van de eerste minister, maar de moeizame begrotingsonderhandelingen hebben die plannen doorkruist. "Wat u ruikt, is een parfum de peinture, geen parfum de crise", vatte Kamervoorzitter Siegfried Bracke met een kwinkslag de inhuldiging aan.

Aanleiding voor het bouwproject was de vaststelling dat het huidige parlement te klein was geworden en bovendien niet meer was aangepast aan de technologische noden. Het parlement ontvangt ook 30.000 bezoekers per jaar, waardoor een functionele ruimte geen overbodige luxe bleek. Het bood ook de kans om de twaalf organen die van de Kamer afhangen te centraliseren. Dat geldt niet voor het Grondwettelijk Hof en het Rekenhof, die hun eigen stek hebben. Tot slot werd ook gezocht naar een ruimte voor een functioneler klassiek restaurant, dat dichter bij de commissiezalen zou liggen.

Dakterras
Het Forumgebouw werd opgetrokken op de plaats waar voordien de gebouwen van de rijkswachtkazerne, het Nationaal Instituut voor de Statistiek en Het Staatsblad lagen. Er komen zes commissiezalen. Het gaat om drie zalen met 90 plaatsen en drie andere met 65 plaatsen, die zijn uitgerust met multimedia voor pers en bezoekers. De zalen kregen de namen van bekende Belgen. In het oude parlementsgebouw blijven drie zalen in gebruik voor het commissiewerk. De andere historische zalen kunnen dienen als vergaderzalen.

In totaal bevat het Forumgebouw 541 kantoren, een grote en een kleine videozaal en 156 parkeerplaatsen. Op de derde verdieping ligt het restaurant. Dat heet Moniteur - een verwijzing naar het Staatsblad dat er vroeger onderdak had - en heeft een dakterras. Ook de boetiek van de Kamer is verhuisd naar de overkant van de straat. De polyvalente zaal - genoemd naar Toots Thielemans - en de aanpalende binnentuin kunnen worden gebruikt voor recepties en tentoonstellingen. Kamervoorzitter Bracke wil van het Forum een "levend centrum" en een "kloppend hart in de stad Brussel" maken.

Passerelle
De totale kostprijs van het project bedroeg 189.392.807,43 euro. Bracke merkt op dat daarmee de geraamde kostprijs met slechts 1,13 procent werd overschreden. "Een prestatie waarmee we de vergelijking met andere openbare bouwwerken absoluut kunnen doorstaan". Hij merkt daarbij fijntjes op dat bij sommige werken de geraamde prijs met een paar honderd procenten werd overschreden.

Daarmee is het werk niet volledig af. Bedoeling is dat er binnen enkele jaren een loopbrug tussen het Forum en het Huis van de Parlementsleden komt. Behalve een praktisch voordeel zou zo'n passerelle ook minder veiligheidscontroles moeten opleveren. Zonder administratieve problemen zou de bouwvergunning halfweg 2018 op tafel moeten liggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?