Uitbreiding Hortahuis voltooid

© Beliris

De nieuwe onthaalruimte in het gebouw naast het Hortamuseum in de Amerikaansestraat in Sint-Gillis is voltooid. Op 20 oktober wordt het officieel ingehuldigd.

Was er één minpuntje aan het museum in de voormalige woning en atelier van Art Nouveau-architect Victor Horta, dan de nogal kleine onthaalruimte. Daar is nu een mouw aan gepast. Samen met investeringsfonds Beliris kocht het gemeentebestuur van Sint-Gillis het aanpalende gebouw op. In het zogenaamde maison Hilst gaat nu na twee jaar renovatiewerken een gloednieuwe onthaalruimte voor bezoekers van het museum open. Voor de opwaardering werd twee miljoen euro geïnvesteerd.

In de nieuwe ruimte is ook een cafetaria ondergebracht, naast een bibliotheek gewijd aan Art Nouveau voor publiek en onderzoekers. Daarbij werden ook nog een tentoonstellingsruimte ingericht, en ook de kantoren van het Europese Art Nouveau-netwerk, dat tot op heden huishield onder het dak van het Hortahuis.

De laatste jaren gaat de populariteit van de Art Nouveautempel in de Amerikaansestraat erop vooruit. Naast Belgen en buitenlanders uit Japan of nog Zweden, trekt het museum meer recent ook Chinezen en Russen aan. In 2013 kwamen er nog 64.000 bezoekers over de vloer. En dat terwijl er slechts 45 mensen tegelijk binnen kunnen. Regelmatig staan wachtenden tot op het trottoir aan te schuiven.

Op 20 oktober wordt het vernieuwde Hortamuseum officieel ingehuldigd, met een tentoonstelling van foto’s van Art Nouveauhuizen in Sint-Gillis, waarvan er zo’n 40 zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?