Uitbreiding Vorst Nationaal in koelkast

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
03/02/2014

De nieuwe beheerder van Vorst Nationaal zet de uitbreiding van de zaal on hold. Burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) heeft de uitbaters gevraagd om de zaal te beperken tot 4.000 toeschouwers. "Dat zou de doodsteek betekenen voor Vorst Nationaal", zegt directeur Jan Van Esbroeck van nv Sportpaleis aan brusselnieuws.be.

Sinds de herfst van 2013 nam de nv Sportpaleis het beheer van Vorst Nationaal over van Music Hall. Het was dus zeer de vraag of het Sportpaleis de twee jaar geleden voorgestelde plannen voor een Vorst Nationaal 2.0 ging overnemen.

Het Sportpaleis is momenteel aan het onderzoeken of de huidige capaciteit van 8.400 plaatsen wordt verhoogd tot 10.000 plaatsen. "We onderzoeken of dit economisch en inzake infrastructuur en mobiliteit mogelijk is", zegt Jan Van Esbroeck aan brusselnieuws.be. "Pas als we daar zeker van zijn, dienen we een aanvraag in."

'Zaal verkleinen'
Maar een eventuele uitbreiding is in elk geval niet naar de zin van van burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) van Vorst. Die deed zelf een vrijblijvend voorstel om de zaal te verkleinen. Aan de krant La Capitale zegt hij dat hij aan de uitbaters heeft gesuggereerd om de capaciteit van de zaal te verkleinen tot 3.000 à 4.000 bezoekers. Bij stadsradio FM Brussel heeft hij het over een zaal van 4.000 tot 5.000 plaatsen. "Maar dit is louter een suggestie, ze doen natuurlijk wat ze willen", voegt Ghyssels eraan toe. "Ik stel vast dat er nog steeds veel mobiliteitsproblemen en parkeeroverlast zijn rond Vorst Nationaal."

'Restaurant en loges'
"Nu Paleis 12 de deuren aan de Heizel heeft geopend, is het misschien de gelegenheid voor Vorst Nationaal om een kleinere zaal in te richten en te mikken op een welomlijnd doelpubliek. Dan kan ook het onthaal verbeteren, met een paar nieuwe functies, zoals een restaurant en loges," aldus Ghyssels.

De burgemeester erkent wel dat Vorst Nationaal inspanningen levert om de mobiliteit te verbeteren, "maar dat is niet voldoende".

'De doodsteek voor Vorst Nationaal'
"Een opmerkelijk voorstel", zegt Jan Van Esbroeck. "Wij doen toch ook geen voorstellen over hoe de burgemeester zijn gemeente moet besturen. Het is ongepast dat de burgemeester zijn persoonlijke opinie in een krant ventileert. De verlaging van de capaciteit is economisch onhoudbaar en zou de doodsteek betekenen voor Vorst Nationaal."

Van Esbroeck wijst ook op de hoge taksen die Vorst Nationaal betaalt. "In tegenstelling tot onze concurrent Paleis 12, die door de Brusselse overheid wordt gesteund, moet Vorst Nationaal dure taksen op vermakelijkheden betalen. Het gaat om een forfaitair bedrag van 3.100 euro vanaf 501 bezoekers, en 4.600 euro vanaf 4.000 bezoekers. Als de capaciteit daalt en de forfaitaire taksen blijven dezelfde, dan gaat de taks per ticket fors de hoogte in."

"In de huidige context is het zo goed als uitgesloten dat de geplande ondergrondse sportzaal voor 3.000 mensen er komt," zegt Van Esbroeck. "Als de kernactiviteit van Vorst Nationaal - concerten organiseren - niet eens verzekerd is op lange termijn, dan gaan we geen ondergronds sportcomplex bouwen."

Music Hall, de vroegere uitbater en nog altijd de eigenaar van Vorst Nationaal, had in 2011 plannen voorgesteld om een ondergrondse multisportzaal te bouwen. Dat zou gebeuren met de steun van het Brusselse Gewest, via een publiek-private samenwerking. Die komt er dus allicht niet. Het kabinet van minister Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor het Internationaal Imago van Brussel, bevestigt aan brusselnieuws.be dat er nog geen cent subsidie is gegeven aan Vorst Nationaal voor dat project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni