Veel aprilvissen in het kanaal

gemeentehuis SCHAARBEEK

Het is 1 april en dat zullen we geweten hebben. Verschillende Brusselse bedrijven en organisaties hebben maandag leugentjes verspreid om hun lezers beet te nemen. BRUZZ heeft er enkele opgelijst.

  • Wallonië zomeruur, Vlaanderen winteruur

La DH pakt maandag uit met een verhaal over een potentieel uurverschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Europa wil tegen 2021 inderdaad komaf maken met de overschakeling tussen winter- en zomertijd. Lidstaten moeten een van de twee kiezen en het hele jaar door gebruiken. Terwijl de Fransen in een online bevraging een voorkeur uitspraken voor het zomeruur, zouden de Nederlanders liever het winteruur permanent maken. Volgens het artikel wil onder meer Voka niet weten van een uurverschil met Nederland, en is voor Wallonië een uurverschil met Frankrijk ondenkbaar. Dus zou de taalgrens ook een uurgrens worden.

Het artikel lijkt goed gestoffeerd, maar de aandachtige lezer zal opmerken dat vooral met anonieme bronnen gewerkt wordt. De twee enige namen die vernoemd worden zijn twee medewerkers van de spoorwegen. Die zouden een taskforce hebben opgericht om na te gaan of dergelijk uurverschil werkbaar is. De namen Gilles Tocante (Frans synoniem voor uurwerk) en Wout Kronoos geven weg dat het om een aprilvis gaat.

  • Topkunstwerken te koop

Het Museum Kunst & Geschiedenis zal op een publieke veiling verschillende eigen topstukken verkopen. Onder deze stukken is ook het zes ton wegende originele beeld van Paaseiland, zelf op te halen. De opbrengst van de veiling zou dienen als financiering van de renovatie van enkele zalen in het museum.

Deze aprilvis is niet zonder bijbedoelingen. Het museum wil de aandacht vestigen op de broodnodige renovaties waarvan de werkzaamheden volgens hen bijzonder traag verlopen. Als gevolg van jarenlange verwaarlozing zijn sommige zalen in het museum onbruikbaar en zelfs onveilig.

“Hoewel er geen topwerken geveild worden, zijn giften aan het museum toch nog steeds welkom”, luidt het.  

  • Agora stopt ermee

Brusselse partij Agora laat weten dat ze ermee ophoudt. Op hun Facebookpagina zeggen de partijleden dat het Brusselse parlement deze ochtend unaniem besloten heeft om de wetgevende macht te delen met een Brusselse assemblee. Onze hoofdstad is nu in handen van de politici én het volk. Agora ziet zich daarom niet langer genoodzaakt om verder te bestaan omdat hun missie volbracht is.

Agora is een partij die een Brusselse assemblee met wetgevende macht wil oprichten, waarbij deze samengesteld wordt door middel van loting onder de Brusselse bevolking. 

Toch vermelden de initiatiefnemers erbij dat ze nog een laatste vergadering zullen houden uit voorzorg, omdat de stemming plaatsvond op 1 september. 

  • Overnachten in het stadhuis van Schaarbeek

Voortaan kan je gaan logeren in het gemeentehuis van Schaarbeek. Via online platform 'Schaarbnb' kan je een kamer reserveren om te overnachten. Er zullen kamers komen in het kantoor van de burgemeester, in de loketten van de bevolkingsdienst, de trouwzaal en de dienst rijbewijzen.

Met dit initiatief hoopt de gemeente een bijdrage te leveren tot haar internationale uitstraling. De eerste gasten worden vanavond al verwacht en de aanvragen stromen van overal toe. Schaarbnb biedt een formule aan waarbij je gratis kan overnachten, in ruil voor enkele uren administratief werk als vrijwilliger. Schaarbnb’s motto klinkt: laten we samen dromen!

  • Steek van Johan Van den Driessche (N-VA)

Ook gemeenteraadslid Johan Van den Driessche maakt van 1 april gebruik om voor de verkiezingen nog een steek onder water te geven aan het stadsbestuur. Op zijn Facebookpagina haalt Van den Driesche het Samusocial-schandaal terug boven en vraagt hij zich af waarom de straatbeeldengroep ‘Pieter Bruegel’ slechts gedeeltelijk geplaatst werd aan de Kapellekerk.

  • Kompany bij RWDM

Tot slot is er bij RDWM groot nieuws. Zo heeft verdediger Vincent Kompany een contract bij de club getekend. Dat laat RWDM weten op Twitter.

  • Aquarium aan Ninoofsepoort

Volgens stadsbeweging verrijst er Bral een aquarium in plaats van de geplande woontorens aan de Ninoofsepoort. "De geplande torens zullen namelijk verrijzen in Dubai, terwijl Brussel een aquarium krijgt dat eerder in die golfstaat had moeten verrijzen," klinkt het.

  • Paardentram van stal

In een kort filmpje op de socialemediakanalen van de MIVB, kondigt een bloedernstige woordvoerder de heuglijke komst van de paardentram aan. "We moeten nog eventjes wachten op de nieuwe tram, die is besteld. Intussen moeten we op zoek naar oplossingen om onze reizigers te vervoeren en daarom keren we terug naar de paardentram," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?