reportage

Verslag van een dag gele hesjes: 'Dit is voor onze toekomst'

De betoging van de gele hesjes is nog maar eens uit de hand gelopen. Honderden manifestanten werden opgepakt op de kleine ring, waar de politie de betogers omsingelde. “De politici vertegenwoordigen ons niet meer.”

Terwijl een groep van enkele honderden gele hesjes van Kunst-Wet richting Luxemburgplein probeert te stappen, verzamelt een andere groep betogers aan het Jubelpark. "We zijn overbelast. Benzine en elektriciteit zijn geen luxeproducten", vertelt een vrouw uit Henegouwen, terwijl de groep rond het Schumanplein stapt, richting kleine ring.

"Binnenkort is er geen middenklasse meer", gaat ze verder. "Mijn dochter studeert aan de universiteit. Zelf ga ik nooit op vakantie, nooit naar de cinema, want op het einde van de maand houd ik niets over, ondanks mijn fulltimejob. Dit is overleven. We doen dit voor onze toekomst."

De vrouw is net als vele andere gele hesjes uitgerust met een zwembril en een gasmaskertje. "Je bent maar beter voorbereid", lacht ze bitter. "Toch zijn we zo goed als allemaal pacifisten", zegt ze, terwijl ze een witte vlag toont.

De groep marcheert verder, tot ze de kleine ring bereikt, ter hoogte van de Wetstraat. "Neen tegen taksen, neen tegen het migratiepact", staat er op een spandoek te lezen, al wordt die tweede slogan beantwoord met boegeroep van enkele gele hesjes. "Michel, on t'encule," roepen betogers even later in koor.

'Als ratten in de val'

Op de kleine ring vinden de twee groepen gele hesjes elkaar terug. Ze zijn met honderden en blokkeren er het verkeer. Wie in de wagen vastzit in de Troontunnel, plaatst een geel hesje op het dashboard. Pas dan mochten de chauffeurs doorrijden.

De politie is massaal aanwezig en heeft blokkades opgezet op alle toegangswegen tot de kleine ring tussen Troon en Kunst-Wet. "We zitten als ratten in de val", zegt een betoger. "We kunnen niet meer weg."

Ondanks het feit dat de politie de betogers heeft omsingeld, blijven de gele hesjes aanvankelijk rustig. "We wachten op orders, maar ofwel gaan we jullie vragen om naar huis te gaan. En als jullie daar niet mee akkoord gaan, zullen we jullie arresteren, met of zonder geweld", klinkt het bij hoofdcommissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Pierre Vandersmissen.

Hamer

Enkele manifestanten kiezen voor dat laatste wanneer ze met verfbommetjes en stenen richting de politie in de Lambermontstraat beginnen te gooien. De politie antwoordt met pepperspray en het waterkanon. "Dit is een dictatuur", roept iemand woedend.

Sommige betogers plaatsen zich in de vuurlinie, tussen de politie en de stenengooiers, in de hoop de amokmakers te kunnen kalmeren. Die staan op dat moment bovenop de Troontunnel, waar ze met een hamer stenen uit het voetpad halen. De pogingen om hen te kalmeren zijn tevergeefs.

'Rustiger dan de vorige keer'

Ter hoogte van de Lambermontstraat wordt één groep betogers omsingeld. De politie haalt de betogers een voor een uit de groep om over te gaan tot een arrestatie. "We hebben ons vrijwillig laten arresteren", zegt een man uit Moeskroen, terwijl hij met zijn handen geboeid op de grond zit. "We hadden begrepen dat het geen zin had om tegen de politie in te gaan."

En hoe het komt dat het protest uit de hand liep? "Enkele casseurs zijn stenen beginnen gooien, maar de politie heeft gewacht tot het uit de hand liep om in te grijpen. En volgens mij was deze betoging veel rustiger dan het vorige protest van de gele hesjes in Brussel."

Nieuwstraat

Aan de andere kant van de Troontunnel, voor de ambassade van de Verenigde Staten, is een andere groep betogers omsingeld. Voetzoekers vinden hun weg naar de paarden van de politie, die op haar beurt pepperspray gebruikt.

Toch kan daar een groep betogers ontsnappen en trekken tientallen gele hesjes via de kleine ring richting Rogier. Uit voorzorg wordt de Nieuwstraat afgesloten. "We willen niet dat ze amok beginnen te maken, terwijl iedereen hier aan het winkelen is", klinkt het bij een agent.

Maar de gele hesjes zijn intussen al verder weg en ontlopen de politie in kleine groepjes. In het Maximiliaanpark komt het tot een kat-en-muisspel met de politie: een groepje gele hesjes loopt naar links, een ander groepje naar rechts, terwijl de politie niet goed weet waar naartoe. Twee mensen worden nog gearresteerd, maar ter hoogte van Jules de Trooz lijken de anderen verdwenen te zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?