Vervolgd wegens opvang van transitmigranten

© Photonwes
| Transitmigranten herbergen kan leiden tot zware celstraffen.

Elf mensen verschijnen in de herfst voor de rechter op beschuldiging van mensenhandel. Vier onder hen zeggen dat ze enkel transitmigranten hebben geherbergd. Van die vier zit er één man al sinds oktober in de cel. Walid, een Tunesiër van 42 die regelmatig in ons land verblijft, zit al acht maanden vast. Dat laten zijn advocaten weten.

Bij de beklaagden zitten ook twee journalistes. Anouk Van Gestel, hoofdredacteur van het blad Marie Claire Belgique en Myriam Berghe van het blad Femmes d'Aujourd'hui, hebben evenwel nooit gevangen gezeten. Zakia, een andere vrouw die zegt enkel transitmigranten te hebben geherbergd, heeft wel twee maanden vastgezeten. 

De drie zouden mensensmokkelaars hebben ondergebracht en hen geholpen hebben bij hun mensenhandel. De acht andere verdachten, alle acht migranten, zouden zelf actief mensensmokkelaars zijn.

Een van die migranten is Walid. De Tunesiër woont sinds zijn zeventiende in Brussel, en is met een Belgische getrouwd. Hij beweert zelf dat hij enkel een migrant heeft geherbergd en dacht dat het om een migrant ging die naar Engeland wilde. "Ik wilde gewoon vriendelijk zijn," schrijft hij in een brief. 

De verdediging van de beklaagden wil een onderscheid zien tussen solidariteit en actieve mensenhandel. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?