20190415 Noordstation 2 bushalte De Lijn transmigranten 2

| (transit)migranten in het Noordstation

Eenvoudig Nederlands

Vrijwilligers vluchtelingenopvang: 'Meer mensen slapen op straat'

EDB, KVDP
© BRUZZ
19/10/2021

Er slapen meer en meer vluchtelingen en transitmigranten op straat. Dat zeggen vrijwilligers die voor opvang zorgen. De coronacrisis heeft de situatie alleen maar erger gemaakt.

Sinds 2015 zorgt de organisatie 'Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen' voor opvang. Vluchtelingen en transitmigranten kunnen blijven slapen bij de leden van die organisatie. Maar sinds de coronacrisis is de situatie moeilijker. "Heel veel mensen zoeken een plaats om te overnachten. Ik zoek buiten Facebook. Ik probeer mensen te overtuigen, maar het lukt minder goed", schrijft een vrijwilliger van het Burgerplatform op Facebook.

Volgens haar zijn er minder oude gezinnen die vluchtelingen willen opvangen. De vrijwilliger zegt dat veel mensen gestopt zijn met de opvang sinds de coronacrisis. Opnieuw starten is nu moeilijk. "Een eerste keer is altijd moeilijk."

'Voorzichtig zijn'

Marc Ghysels is ook vrijwilliger bij het Burgerplatform. Hij bevestigt dat de opvang moeilijker gaat. "Tijdens de eerste lockdown kregen wij het advies om heel voorzichtig te zijn met opvang. Veel vluchtelingen hadden gereisd en waren misschien via Italië gekomen. Daar was het coronavirus erg aanwezig."

Sinds de eerste lockdown helpt de Brusselse overheid met de opvang van vluchtelingen. Zij kunnen in sommige hotels blijven slapen. Daardoor zijn veel vrijwilligers in de hotels of andere opvangplaatsen gaan helpen.

'Meer vluchtelingen op straat'

Ook François Romnée is vrijwilliger. Hij is lid van de groep 'Solidariteit met de Vluchtelingen in het Noordstation'. Volgens François slapen minstens 15 procent meer vluchtelingen op straat. "Ten eerste zijn er al meer vluchtelingen."

François zegt ook dat corona opvang moeilijker maakt. Mensen zijn het niet meer gewoon om opvang te bieden. En sommige mensen hebben sinds corona minder geld om andere mensen in huis te nemen.

'Schuldig'

Volgens Mehdi Kassou van het Burgerplatorm zijn er wel nog veel gezinnen die vluchtelingen willen opvangen. "Maar we zien dat de soort opvang sinds corona veranderd is", zegt Mehdi. "We zien vaker dat één persoon langer bij een gezin blijft. Vroeger bleven verschillende gasten voor enkele dagen bij een gezin."

Vrijwilligers die geen vluchtelingen meer kunnen opvangen voelen zich soms schuldig. "Maar het is niet aan ons om ons schuldig te voelen", zeggen zij. "Het is niet onze verantwoordelijkheid, maar die van de overheid."

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni