VUB grijpt terug naar jaarvakken tegen bissers

De Vrije Universiteit van Brussel (VUB) voert vanaf volgend academiejaar opnieuw een aantal jaarvakken in. De universiteit wil zo de overgang van middelbaar naar hoger onderwijs makkelijker maken, en het aantal bissers in het eerste jaar verminderen.

Nu worden bijna alle vakken per semester gespreid, wat betekent dat studenten al in januari examens moeten afleggen. Door de studenten een langere overgangsperiode te geven wil de universiteit vermijden dat studenten al in januari struikelen.

De VUB zal de maatregel vooral toepassen op zogenaamde knelvakken. “Vakken waar studenten het moeilijk mee hebben, die vind je in elke opleiding”, zegt vicerector Yvette Michotte. “We willen uitzoeken waarom studenten het daar moeilijker mee hebben. Misschien moeten studenten op te korte tijd te veel stof verwerken. Als dat het geval is, dan kunnen we er een jaarvak van maken.”

Een jaarvak zou passen in een heel pakket van maatregelen zoals speciale begeleiding en bewaking van de studievoortgang. Bij de VUB gaat het ook zeker niet om alle vakken, zegt Michotte. Elke opleiding moet motiveren waarom een vak spreiden over een jaar, het aantal geslaagden zou verhogen. Ook de universiteit van Gent overweegt om terug te keren naar een systeem met maar één keer per jaar een examenperiode.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?