VUB-ingenieurs komen met eigen prototype beademingstoestel

HD
© BRUZZ
21/03/2020

Maandagavond zijn ze van start gegaan en vrijdag hadden ze een prototype klaar, bij het Fablab van de VUB laten ze er geen gras over groeien: “Het tekort aan toestellen kunnen we opvangen”.

“Maandag kregen we het signaal dat er in de toekomst een potentieel tekort aan beademingstoestellen zat aan te komen, diezelfde avond zijn we aan het werk gegaan,” zegt professor Mark Runacres, academisch manager van het Fablab in de VUB.

De doctorandi en studenten verbonden aan het lab hebben zich een week lang uit de naad gewerkt om tot een werkend prototype te komen. “Alle eer behoort hen toe, ik zag er studenten zitten die deze week normaal zouden doctoreren, maar omdat alles werd uitgesteld zich volledig op dit project hebben geworpen.”

Het prototype is gebaseerd op plannen van MIT en het gerenommeerde John Hopkins Instituut in de Verenigde Staten. “Al snel hadden we een Google document met adviseurs van over heel de wereld”. De uitdaging was niet zozeer het beademingsmechanisme zelf, “dat is eigenlijk een veredelde blaasbalg,” aldus Runacres, “maar het zijn de specificaties: zoals het juist aansturen, de juiste metingen nemen voor Covid-19 patiënten, die een uitdaging bleken”.

Plannen gratis beschikbaar

Dit prototype kwam tot stand dankzij ingenieurs en adviseurs, maar het Fablab heeft nog geen klinische testen gedaan. “In normale omstandigheden zouden we artsen vragen om vanaf het begin mee na te denken, maar door de huidige druk op ons verzorgend personeel hebben we besloten om een al een prototype te maken dat, hopen we, begin volgende week door medische professionals kan worden klinisch goedgekeurd.” Als alles goed verloopt zouden ze eind volgende week een prototype hebben dat klaar is voor massaproductie.

Het Fablab (een afkorting van fabrication laboratory) moet de afstand tussen een idee en de realisatie ervan zo kort mogelijk maken. In dit geval nog geen 5 dagen lang dus. Maar Runacres blijft voorzichtig: “De interface van het toestel moet wel nog worden aangepast zodat het zo goed mogelijk lijkt op de bestaande toestellen. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat alle stukken van het prototype verkrijgbaar blijven in België”. Runacres kijkt daarvoor naar de politiek: “zorg er alstublieft voor dat we geen problemen met de aanvoer van stukken krijgen.”

Als het prototype klinisch goedgekeurd is zal het FabLab de specificaties online beschikbaar maken voor iedereen. “We hebben er goede hoop op, dankzij onze contacten in de sector, dat er voldoende bedrijven willen meewerken moest massale productie nodig blijken”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving, VUB, FabLab, Mark Runacres, corona, coronacrisis, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni