VUB lanceert onderzoeksgroep met focus op robots

© Brubotic - twitter
© Brubotic - twitter

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft woensdagavond het Brussels Human Robotic Research Center (BruBotics) gelanceerd in aanwezigheid van vicepremier Alexander De Croo. De nieuwe onderzoeksgroep focust op de impact van robots op onze levens.

Het Brussels Human Robotic Research Center is een initiatief van acht onderzoeksgroepen en meer dan zeventig onderzoekers van de VUB. Zij bundelen hun krachten voor het voeren van interdisciplinair onderzoek naar menselijke robottechnologie en de mogelijkheid om die in te zetten voor een betere kwaliteit van het leven en de samenleving.

De maatschappij staat voor grote uitdagingen, zoals de vergrijzing, en dat is een zaak waarbij robots kunnen helpen. BruBotics wil een Europese voortrekker zijn op het gebied van deze technologie door de expertise van de onderzoeksgroepen in levens-, computer- en sociale wetenschappen te combineren.

Momenteel lopen er bijvoorbeeld al projecten rond het gebruik van exoskeletons voor neurologische revalidatie of bionische protheses die een geamputeerd onderbeen vervangen. Gastsprekers op het lanceringssymposium waren vicepremier Alexander De Croo en Patrick Danau, algemeen directeur bij Audi Brussels. Danau vertelde dat Audi Brussels momenteel al 536 robots in gebruik neemt die mensen helpen bij het autobouwen.

Nadien volgden nog enkele demonstraties met robots en werden de postersessies, waarop de verschillende projecten van BruBotics uitgelegd staan, voorgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?