VUB-studente die zelf verkracht werd start campagne tegen seksueel geweld

Isa Lemaitre
© BRUZZ
11/05/2017

Selma Bouillard, studente van de VUB, lanceerde deze week een campagne rond seksueel geweld op de campus. Posters met haar verhaal - ze werd ooit zelf verkracht - en een tekening van haar gezicht moeten de taboesfeer rond aanranding en verkrachting doorbreken.

“Ik wil dat de taboesfeer verdwijnt en dat mensen over verkrachting en aanranding praten, want er zijn heel veel meisjes die iets gelijkaardigs meemaakten. We praten heel openlijk over diefstal, waarom kan dat niet voor verkrachting?”

De drieëntwintigjarige Selma Bouillard werd vier jaar geleden verkracht door een vriend en besloot in november om in samenwerking met de studentenraad van de VUB een campagne te lanceren om studenten te sensibiliseren rond seksueel geweld.

“Oorspronkelijk wilde ik een anonieme campagne, maar het is veel krachtiger als je een gezicht kan plakken op het verhaal. Dan besef je dat er ook in jouw omgeving mensen zijn die met seksueel geweld te maken krijgen. Daarom heb ik besloten om een tekening van mijn gezicht bij mijn verhaal te plaatsen.”

Niet alleen
Onder haar bijnaam Luna vertelt Selma haar verhaal op posters. Op die manier wil ze niet alleen het onderwerp uit de taboesfeer halen maar ook andere studenten laten weten dat ze niet alleen zijn. “Als ik andere meisjes kan helpen die hetzelfde hebben meegemaakt, dan is mijn verkrachting niet voor niets gebeurd.”

Selma maakte zich op voorhand zorgen over de reacties op haar campagne, maar is aangenaam verrast: “Meisjes komen naar me toe om over hun ervaringen te vertellen. Ze weten dat als ze met mij erover praten dat ze niet bang moeten zijn dat ik slecht ga reageren, omdat ik het zelf meemaakte. Ik ga hen niet vragen of ze zat waren of welke kleren ze aanhadden.”

Uit ervaring weet ze hoe moeilijk het is als mensen slecht reageren. “Ikzelf krijg soms de reactie: ‘Dat is al zolang geleden, waarom heb je daar nog moeite mee? Laat dat gewoon los.’ Dan heb je ook geen zin meer om erover te praten en krijg je het gevoel dat misschien je eigen schuld is en je er niet over moet praten. Daarom ben ik blij dat ik lotgenoten kan tonen dat ze niet alleen zijn.”

Oorspronkelijk beperkte de campagne zich tot de VUB, maar de positieve reacties kunnen daar verandering in brengen. “Een vriendin benaderde me met de vraag of ik een gelijkaardig campagne wil beginnen aan de ULB, maar ik wil misschien breder gaan dan universiteiten en ook iets voor jongere mensen doen. Hen leren dat ze ook nee kunnen en mogen zeggen.”

Ondertussen maakte Selma ook een facebookpagina aan waarop je Luna’s verhaal verder kan volgen.

https://www.facebook.com/followlunasstory/

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni