Weinig interesse voor parkeergarages centrum

© tvbrussel
© tvbrussel

Er zijn maar drie kandidaten voor de bouw en uitbating van drie nieuwe parkeergarages in de Vijfhoek: Interparking, Apcoa en BAM. Verschillende belangrijke spelers op de Belgische markt doen niet mee. Enkel marktleider Interparking zou alle drie de parkings willen bouwen.

Kandidaten konden tot vorige week een dossier indienen voor drie van de vier geplande nieuwe parkings (Rouppe, Nieuwe Graanmarkt en IJzer). Voor de vierde parking aan de Brigitinnen werd nog geen openbare aanbesteding gelanceerd.

Uiteindelijk stelden slechts drie bedrijven zich kandidaat, weet de krant De Tijd. Het gaat om uitbaters Interparking en Apcoa en bouwbedrijf BAM.

Interparking is vandaag al de belangrijkste speler in het Brusselse centrum, waar het de meeste parkings bezit. Het is volgens de krant ook de enige kandidaat die alle drie de parkings wil bouwen.

Verschillende grote namen ontbreken in het lijstje. Vinci, Q Park en Besix Park doen bijvoorbeeld geen gooi naar de opdracht.

De voorbije maanden bleek al dat de voetgangerszone tot minder auto’s in de parkeergarages van Interparking had geleid.

Het kabinet van schepen voor Openbare Werken en Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) wil geen commentaar kwijt over de berichtgeving in de krant. "De toewijzing door het stadsbestuur moet nog gebeuren, zolang kunnen we hier niet over communiceren."

Tarieven
De groene oppositie is niet verrast. "De bestaande parkings hebben slechts een gemiddelde bezetting van 50 procent. Er is dus geen nood aan extra parkings", zegt Marie Nagy (Ecolo). "Er is waarschijnlijk eerder nood aan betere tarieven en informatie over de bestaande parkings." Nagy stelt zich ook vragen over de relatie tussen Interparking en het stadsbestuur. "Die gaat al terug tot de jaren 1970", zegt ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?