Woonbond kaart woningtekort aan in stripverhaal

© BBRow

De Brusselse bond voor het Recht op Wonen (BBRoW) heeft dinsdag symbolisch actie gevoerd om het tekort aan sociale woningen in het gewest onder de aandacht te brengen. Een opvallend onderdeel van die actie was de lancering van het stripverhaal Paniek bij de sociale huisvesting. “We hebben al genoeg persberichten verstuurd over dit probleem, nu gooien we het over een andere boeg. Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden.”

De bouw van Brusselse sociale woningen slabakt volgens de woonbond. Meer dan 45.000 gezinnen staan momenteel op de wachtlijst voor een sociale woning in het Gewest. Om Brusselaars te sensibiliseren rond het probleem werd een strip rond het onderwerp gemaakt en dinsdagvoormiddag uitgedeeld bij de BBRoW-kantoren op de Henegouwenkaai.

De Woonbond is de traditionele megafoons zoals persberichten en publicatie even beu. Die zijn niet altijd even doeltreffend, en dus zoekt de BBRoW een andere piste op. “Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden, daarom willen we via de strip duidelijk maken dat het mogelijk is om meer sociale woningen te bouwen,” zegt Werner Van Mieghem van de BBRoW. “Aan de hand van de tekeningen tonen we en weerleggen we de excuses van de Brusselse regering.”

Kafka en humor
Het gaat over een zwartwit A5-stripverhaal van 40 pagina’s. De tekeningen en het scenario zijn volledig van de hand van BBRoW-medewerkers. Paniek bij de sociale huisvesting volgt een jong koppel met een laag inkomen dat maar niet aan een fatsoenlijke woning geraakt. “Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. De kafkaiaanse toestanden en het woongebrek in Brussel worden door de twee figuurtjes op een humoristische manier in beeld gebracht.”

woonbond_strip
© BBRow

De strip is gedrukt op 4.000 papieren exemplaren. Die worden binnenkort gratis uitgedeeld op verschillende plaatsen in Brussel, zoals gemeenschapscentra, bibliotheken, of bij de BBRoW zelf. Je kan hem ook digitaal lezen op Tumblr.

De lancering en eerste uitdeelronde van de strip werd voorafgegaan door een symbolische actie met een reuzengroot spandoek, van 30 op 3 meter. Dat werd opgehangen aan de gevel van de BBRoW-kantoren aan het kanaal en toont een illustratie van de wachtrijen voor sociale woningen. Het spandoek blijft nog enkele dagen hangen.

spandoek_bbrow
© BBRow

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?