'Woontoren vervangt 10 hectare verkaveling'

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
09/12/2015

In januari begint de verbouwing van de voormalige kantoor- en ziekenhuistoren aan de Arduinkaai achter de KVS. In de plaats komen meer dan 150 appartementen. De architecten geloven rotsvast in de toekomst van woontorens in de stad. "Als de toekomstige bewoners een villa in een verkaveling bouwen, zijn we nog eens 10 hectare open ruimte kwijt", klink het.

De trend om verouderde en verlaten kantoorgebouwen om te toveren tot woningen zet zich door. Zo ook achter de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Tussen Arduinkaai en Vaartstraat staat daar sinds vorige zomer een gebouw van 60 meter hoog helemaal leeg. Het gaat om een kantoorgebouw dat in de jaren 1960 is gebouwd voor Assubel, ondertussen onderdeel van Allianz, en de laatste jaren gedeeltelijk dienstdeed als ziekenhuis van de ULB.

Promotor Besix Red was er als de kippen bij om het gebouw te kopen (in juni 2013) en een reconversieproject in te dienen (eind 2014). In amper negen maanden tijd werd een vergunning verkregen en in januari begint de ontmanteling van het gebouw. Tegen de lente van 2018 moeten de eerste bewoners hun sleutels krijgen. "Dat het zo snel gaat bewijst dat we niet kopen om te speculeren, maar om te realiseren en dat de overheden overtuigd zijn van onze visie om het wonen in de stad te bevorderen", zegt Frédéric Van Marcke, directeur projectontwikkeling.

Het project is goed voor 156 nieuwe woningen, van studio's tot appartementen met drie slaapkamers. De appartementen komen in de toren, maar ook een nieuw gebouw met vier verdiepingen dat langs de Vaartstraat zal gebouwd worden. De prijzen beginnen bij 140.000 euro voor een studio en 320.000 euro voor een appartement met twee slaapkamers. De ontwikkelaar investeert naar eigen zeggen meer dan 30 miljoen euro in het project.

Verdichting
Voor het ontwerp ging Besix Red niet toevallig in zee met het architectenbureau Bogdan & Van Broek. Niet alleen hebben die hun kantoor vlakbij, ze zijn vooral vurige pleitbezorgers van verdichting en wonen in de stad. "Wij aanvaarden geen opdrachten voor nieuwbouw op het platteland", zegt Leo Van Broeck. "Er is een gebrek aan plaats op onze planeet, dus moeten we zoals hier gaan voor recyclage van bestaande gebouwen. Als alle toekomstige bewoners van dit gebouw een villa in een verkaveling willen laten bouwen, zijn we nog eens 10 hectare open ruimte kwijt." (lees verder na het simulatiebeeld)

Een belangrijk argument om kandidaat-kopers te overtuigen dat een toren in de stad een goed alternatief is voor een huis met een tuin is de ligging. The Cosmopolitan, zoals het project werd gedoopt, ligt immers vlakbij de levendige Sint-Katelijnebuurt en het binnenkort helemaal vernieuwde De Brouckèreplein. Dat betekent dat ontelbare diensten, arbeidsplaatsen en ontspanningsmogelijkheden op wandel- of fietsafstand liggen. Ook de metro is vlakbij. Bewoners kunnen met andere woorden perfect zonder auto en de bijhorende files leven.

Stripmuur
Daarnaast is er de architectuur. De huidige strenge, grijze toren maakt plaats voor een wit, dynamisch gebouw. Alle appartementen in de toren krijgen een terras van twee meter diep. Verschuifbare zonneweringen zorgen voor een constant veranderend gevelpatroon. Daarnaast zullen de appartementen gezegend zijn met een plafondhoogte van bijna 3 meter. Dat is ondenkbaar bij nieuwbouw.

De bestaande parking verdwijnt om plaats te maken voor het bijgebouw en wat groen, maar er komt een ondergrondse parking met 50 plaatsen. De fietsparking zal meer dan 150 plaatsen tellen. Overigens moet ook de stripmuur van FC De Kampioen wijken voor het project. "Stripmuren zijn een ideale tijdelijke oplossing voor stedenbouwkundige letsels, maar het zou fout zijn om het behoud te verkiezen boven een project dat het stadsweefsel zal verbeteren", aldus nog de architect.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni