Ziekenhuizen lokken verplegers met rondleiding

© tvb
Nederlandskundig verplegend personeel vinden is en blijft moeilijk voor Brusselse ziekenhuizen. Om daar iets aan te doen organiseren de Brusselse ziekenhuizen rondleidingen voor Nederlandstalige studenten verpleegkunde.

150 studenten verpleegkunde uit Nederlandstalige Brusselse scholen waren woensdag op bezoek in de Brusselse ziekenhuizen. Dat moet de studenten overtuigen om na hun opleiding in Brussel te komen werken. Dat is geen evidentie.

"We zien dat er te weinig Nederlandskunige zorgverleners aan het werk zijn in Brussel", zegt Maurice Pans van het Huis voor Gezondheid. "Wanneer de studenten al eens kennis maken met Brussel dan is de angst minder groot. Veel studenten trekken na hun studies opnieuw weg uit Brussel zonder de stad goed te leren kennen."

Amper 17 procent van de verpleegkundigen in Brussel kan Nederlands. Dat is te weinig en dus zijn Nederlandstalige studenten zeer gegeerd door ziekenhuizen. Toch kiezen Vlaamse jongeren er sneller voor om in Vlaanderen te gaan werken. Die keuze wordt onder andere ingegeven door taal: in Brussel moet je ook patiƫnten in het Frans kunnen helpen.

"In het middelbaar heb ik Frans gehad maar dat is serieus verwaterd", zegt studente Astrid Van Haute. "Basiscommunicatie lukt nog, maar een vlot gesprek zit er niet in."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?