Ziekteverzuim onder personeel dreigt Brusselse ziekenhuizen parten te spelen

© PhotoNews
| De tweede golf begint te wegen op het personeel van de Brusselse ziekenhuizen.

Het netwerk van Iris Ziekenhuizen en het UZ Brussel vrezen dat ziekteverzuim onder het personeel in de komende weken wel eens voor problemen kan zorgen. De tweede golf begint te wegen op het personeel dat zelf ook vaker ziek is, al dan niet door Covid-19.

"Eén van de uitdagingen is effectief het absenteïsme onder het zorgpersoneel. Door het ziekteverlof, de quarantaines, het ouderschapsverlof door corona, het opnemen van uitgestelde vakanties en het opnemen van de overuren die gemaakt werden om de afwezigheid van andere collega's op te vangen wordt het erg moeilijk om alle activiteiten in onze ziekenhuizen te behouden. Zeker omdat er deze zomer door uitgestelde studies geen nieuwe gediplomeerde verplegers zijn afgestudeerd", vertelt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen. Daarbovenop komt nog dat de testcentra ook heel wat mensen, vooral interimkrachten, opeisen. Dus uit die groep valt ook weinig personeel op te halen.

Bij het UZ Brussel klinkt er eenzelfde signaal wat betreft het absenteïsme onder het personeel. "Die situatie kan zich bij ons voordoen", verklaart woordvoerster Karolien De Prez. "Omwille van de combinatie met gewone zorg, maar ook omwille van ziekte. We merken dat onze personeelsleden ziek worden, Covid-19 of niet. Ze zijn immers ook al maanden hard aan het werken, zonder veel tijd om te recupereren", aldus De Prez.

In het UZ Brussel worden momenteel 43 Covid-19-bevestigde patiënten verzorgd. De afgelopen 24 uur werden drie nieuwe patiënten opgenomen en vijf patiënten konden het ziekenhuis verlaten. Twaalf patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?