Zonnewijzer huldigt slachtoffers Heizeldrama

De stad Brussel brengt hulde aan de slachtoffers van het Heizeldrama met een groot lichtmonument en een herdenkingsplechtigheid. Op 29 mei is het precies twintig jaar geleden dat in het Koning Boudewijnstadion negenendertig mensen om het leven kwamen bij voetbalrellen. Dat getal negenendertig vormt het uitgangspunt van het monument.

Op 29 mei 1985 breken er tijdens een wedstrijd tussen Juventus Turijn en Liverpool rellen uit. Een Ier, twee Belgen, vier Fransen en twee├źndertig Italianen kwamen in het Heizelstadion om het leven. Twintig jaar later herdenkt de stad Brussel die doden, met een plechtigheid op 29 mei, en een monument.

Het monument is van de Franse lichtkunstenaar Patrick Rimoux. "Zet stil die klokken" heet het, en het is een soort zonnewijzer op een voetstuk. Het werk is bedoeld als eerbetoon aan de negenendertig slachtoffers. Dat getal komt verschillende keren terug in het monument.

Patrick Rimoux: "Negenendertig prisma's zitten in de zonnewijzer ingewerkt. Er zijn ook negenendertig kleine, witte prisma's. De zonnewijzer is dertien meter hoog. Dat is een derde van negenendertig. En op de grond zijn er negenendertig lichtgaatjes vervaardigd uit marmer. Daarrond liggen negenendertig stenen waarop een gedicht staat van Auden."

Op de plechtigheid 29 mei zijn de Italiaanse, Britse, Ierse en Franse overheden uitgenodigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?