De nieuwe zaak Kras Mat slaat met succes een brug tussen Bretagne en Brussel met pannenkoeken die tegelijk boterig en knapperig zijn.
©
Saskia Vanderstichele
Bretonse pannenkoeken veroveren Brussel: Kras Mat opent in Schaarbeek
In een steeds competitiever landschap zijn er almaar meer nieuwkomers die indruk maken met hun kwaliteitsvolle aanbod. Dat geldt zeker ook voor Kras Mat, een nieuwe zaak die neerstrijkt in Schaarbeek met een goed doordacht pannenkoekenconcept en zich onderscheidt van andere Brusselse pannenkoekenhuizen door volop de Bretonse erfenis te claimen. De naam Kras Mat is afgeleid van kraz, Bretons voor 'een lekker boterige, goudbruine en knapperige pannenkoek', 'Kras Mat' staat dan voor 'lekker knapperig'.
Het bewijsstuk voor die claim werd geleverd in de vorm van de meest iconische versie van de Bretonse pannenkoek: de 'Complète' (12,50 euro), met ham, ei, geraspte emmentaler en – als optie – uiencompote en een kom salade (3,50 euro). Alleen al op basis van de glans begrijp je dat Mickaël Guernalec de billig – de plaat waarop de pannenkoeken gebakken worden – onder de knie heeft. De eerste hap bevestigde wat onze ogen al vermoedden: de pannenkoek bleek knapperig en in het geheel niet droog, de heilige graal voor elke liefhebber.
Kras Mat werd geopend door twee Bretonse vrouwen en heeft zijn intrek genomen in het voormalige restaurant Chabrol. Het tweetal heeft het prachtige art-nouveaukader – hoe kon het ook anders? – vrijwel onaangeroerd gelaten.
Naast de kwaliteit van de pannenkoek zelf is er ook die van de ingrediënten, waarvan de kaart de herkomst vermeldt (zoals de bloem van de Moulin de Quincampoix uit Ille-et-Vilaine of de andouille die recht uit Dinan komt). Als dessert maakte de klassieke pannenkoek met boter en citroen (5,80 euro) – met een zachtere textuur, zoals het hoort – zijn belofte ook helemaal waar.
Kras Mat werd geopend door twee Bretonse vrouwen uit de Côtes-d'Armor, Mélodie Carré en Rébecca Saillard, en heeft zijn intrek genomen in het voormalige restaurant Chabrol. Het tweetal heeft het prachtige art-nouveaukader – hoe kon het ook anders? – vrijwel onaangeroerd gelaten.
Ook voor wat de drankkaart betreft, getuigen de twee onderneemsters van een fijne neus: aan de lijst met Bretonse ciders hebben ze lokale pareltjes toegevoegd, zoals de Brut (32 euro) van Atelier Constant-Berger uit Herve, koffie (2,50 euro voor een espresso) van Winok – de microkoffiebranderij ligt recht tegenover de zaak –, bieren van Brasserie de la Mule (6 euro) en de overheerlijke limonades van Atelier Cuarenta (5,50 euro).
Kras Mat
Louis Bertrandlaan 61, Schaarbeek, Instagram: krasmat.bxl
Lees meer over: Schaarbeek , Resto & Bar , review