'20 kilometer' elk jaar sneller volgeboekt

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
26/04/2006
Op 28 mei wordt het hart van Brussel weer bezet door een goed getraind leger. Voetvolk, een peloton van 25.000 man - en vrouw. Voor hen geen kaki kostuum met knellende bottines, maar strakke broeken en trendy topjes. De tijd loopt. En dit jaar zelfs helemaal digitaal.

Vijfentwintigduizend lopers zullen er op 28 mei aan de start staan. Niet méér en (als je de late afhakers buiten beschouwing laat) ook niet minder. Elk jaar raakt de wedstrijd sneller volgeboekt. Ter illustratie: in 2005 hadden ze na één maand al elfduizend inschrijvingen. Dit jaar zaten ze op hetzelfde moment aan nagenoeg negentienduizend inschrijvingen. Wie zich nu nog snel-snel wil inschrijven, komt onverbiddelijk te laat. Blijf trainen en probeert u het volgend jaar nog eens.

Carine Verstraeten, de leading lady achter de schermen, is uiteraard dolblij met zoveel trouwe 'klanten'. "Elk jaar sta ik weer versteld van de toevloed. De inschrijvingen beginnen traditioneel op 1 maart. Maar met wat voor een vaart ze dit keer liepen! Bangelijk. En nee, we gaan niet uitbreiden. Misschien dat er in de toekomst nog plaats en ruimte komt voor een drieduizendtal extra lopers, maar meer gaat gewoonweg niet. Bovendien willen we onze eigenheid niet verliezen. De uitbundige sfeer tijdens de 20 kilometer van Brussel is erg belangrijk."
"Of we dan geen twee keer per jaar een 20 kilometer moeten opzetten? Neen, ook daar beginnen we niet aan," zegt Verstraeten kordaat. "We willen het voor iedereen leefbaar en plezierig houden, dus ook voor onszelf. Vergeet niet dat we nu al een groot gedeelte van de stad vier uur lang afsluiten, inclusief drukke invalswegen."

Chip
De digitalisering zet zich ook in de sportwereld steeds verder door. Dit jaar krijgen alle deelnemers een chip mee die voor een nog exactere tijdsopname moet zorgen. En in theo­rie wordt het nu dus mogelijk om de winnaar van de wedstrijd te overtroeven met een snellere tijd in de achterhoede.
"Als organisator nemen we een risico," legt Verstraeten uit. "Elke chip kost ons zo'n twintig euro. Dat is veel geld. We zouden een waarborg kunnen vragen aan de deelnemers, maar dat doen we niet. Stel je voor dat een vader met twee kinderen deelneemt: dan zou die al zestig euro extra moeten neertellen. Zoiets past niet in onze filosofie. Het klinkt misschien naïef, maar ik reken op de eerlijkheid van de mensen. Ook van wie de 20 kilometer niet uitloopt of in extremis niet aan de start komt. Ons logo hebben we er bewust niet laten inprinten, zodat het geen verzamelobject wordt."
"Het grote voordeel van die digitale chip is dat de tijd veel nauwkeuriger geregistreerd wordt. Zelfs al vertrekken ze vanuit verschillende boxen, 25.000 mensen kunnen niet allemaal tegelijkertijd uit de startblokken schieten. En dus wordt de chip pas geactiveerd op het moment dat de loper het Jubelpark uit is."

Sponsors
Mede doordat die chip (die aan de loopschoen wordt bevestigd) zo duur is, moet al wie zich inschrijft, vooraf langs de organisatie in de Kapellestraat passeren: borstnummers en chips kunnen alleen daar worden afgehaald. Ook voor wie in Oostende of Virton woont. "Dat is inderdaad een rechtstreeks gevolg," zegt Carine Verstraeten. "Opsturen doen we niet. In het verleden waren er te veel problemen met De Post. Heel wat deelnemers kregen vorig jaar niks in de bus en een aantal borstnummers werd zelfs gestolen. Dat stuurde onze organisatie flink in de war."

"Duplicaten hebben we niet. Anders kunnen we het aantal deelnemers niet onder controle houden. Wie op de wachtlijst belandt na het afsluiten van de inschrijvingen, kunnen we pas helpen als vroege inschrijvers hun nummer en chip terugbezorgen."

"Wie zich inschreef in een erkende sportwinkel van sponsor Nike, kan daar zijn nummer en chip ophalen. Dat is een service van die sponsor. En wie in groep of met een organisatie of bedrijf inschreef, kan natuurlijk een afgevaardigde sturen. Maar anders moet je inderdaad persoonlijk naar Brussel komen. En het liefst vooraf, want op 28 mei zelf bedienen we strikt genomen alleen mensen uit het buitenland."
"Anderzijds komen de mensen zo ook nog eens in Brussel. Waarom er geen daguitstapje van maken? We promoten deze stad met veel plezier. En daar is het ons ook om te doen. Wij zijn geen sportclub die een loopwedstrijd organiseert, maar een vzw die al sinds 1886 vanuit de privésector activiteiten opzet ter promotie van Brussel. Onze officiële naam is niet voor niets Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel 1886 (VBPB). De 20 kilometer is natuurlijk een van onze belangrijkste evenementen, maar we staan ook onder meer in voor het feest in het Warandepark tijdens de nationale feestdag en voor het vuurwerk op nieuwjaar."

Raar maar waar: de vzw, die op vier werknemers en twee stagiairs draait, krijgt geen overheidssubsidies. De 20 kilometer van Brussel wordt dus volledig gedragen door privésponsors en door de deelnemers zelf (inschrijven kost 15 euro). "We krijgen wel logistieke steun van de Stad Brussel en van de gemeenten die we doorkruisen. En van de politie, natuurlijk. Maar geld ontvangen we niet. Maar al is het niet altijd even gemakkelijk om privésponsors te vinden, het garandeert ook onze vrijheid. Onze publiciteit drukken we bijvoorbeeld consequent drietalig. En niemand die er moeilijk over doet."

"Met onze sponsors springen we respectvol om. KBC steunt ons bijvoorbeeld al vele jaren, dus gaan we niet zomaar met een andere bank in zee als die plots met meer geld zou zwaaien. Onlangs kregen we het aanbod van een firma die aan de aankomst haar yoghurtpotjes wil uitdelen en daarvoor ook wil betalen. Maar zulke accidentele acties interesseren ons niet, die nemen alleen maar de aandacht weg van onze structurele sponsors. Wij willen dat sponsors meestappen in onze organisatiefilosofie, dat ze met ons meedenken en evolueren. En ook hier speelt het respect voor de deelnemers aan de 20 kilometer. Ons - gegeerde - adressenbestand verkopen we bijvoorbeeld voor geen geld ter wereld."

:: Meer info: www.20kmdoorbrussel.be of op de hoofdzetel van de organisatie, Kapellestraat 17, 1000 Brussel. U leest meer in BDW 1035 van 25 mei

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni