Al lopend of op wieltjes door de Brusselse straten

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
24/06/2005
Wellicht wordt er dit jaar geen Grote Prijs Eddy Merckx meer georganiseerd omdat de organisatie van de koppeltijdrit steeds duurder werd, en onderhandelingen om het evenement samen met Parijs-Brussel te organiseren zijn afgesprongen. Maar dat neemt niet weg dat er deze zomer op sportief vlak nog een en ander te beleven valt.

Voor de Belgium Rollers loopt alles bijvoorbeeld wel op wieltjes. Die verzamelen elke vrijdag om 19.00 op het Poelaertplein voor een rit van twintig kilometer door de stad. Iedereen kan gratis deelnemen zonder zich in te schrijven. Veiligheidsvoorschriften moeten natuurlijk wel in acht genomen worden, voor kinderen is bescherming aan polsen, ellebogen en knieën verplicht. Van nieuwe deelnemers wordt de techniek vooraf trouwens even getest.

Echte beginnelingen kunnen in de zomer elke dag om 17.00 terecht in het Terkamerenbos voor gratis roller-lessen (Info: 02-346.97.98, info@twin.be of via de website). Aan de start kan ook materiaal gehuurd worden en automobilisten kunnen gratis parkeren in de parking onder het Poelaertplein.

Het meest prestigieuze sportevenement van de zomer blijft zeer zeker de Memorial Ivo Van Damme. Ook vorig jaar werd de Brusselse manche uit het Golden League-circuit van De Internationale Atletiekfederatie weer uitgeroepen tot het beste atletiekevenement ter wereld. Het is de lievelingsmeeting van vele atleten die de speciale sfeer in het stadion ten zeerste kunnen smaken. De kaartjes zijn dan ook al vaak lang op voorhand uitverkocht.

Wie wil kan ze nu al bestellen op de website. De definitieve deelnemerslijst wordt pas bekendgemaakt na de wereldkampioenschappen in Helsinki, maar nu al staat vast dat de Russische polsstokspringster Yelena Isinbayeva, en de wereld- en olympische kampioen op de 10.000 meter Kenenisa Bekele naar het Koning Boudewijnstadion komen. Isinbayeva zal proberen om net zoals vorig jaar een wereldrecord te vestigen.

Op zoek naar de eindmeet
De meesten onder u herinneren zich waarschijnlijk nog de hilarische en tegelijk trieste beelden van de Keniaanse atleet John Ekiru Kerai die in de laatste honderden meters van de Marathon van Brussel hopeloos op zoek was naar de eindmeet op de Grote Markt. Burgemeester Thielemans noemde dat het meeste gênante moment van het jaar.

Dit jaar vindt de Marathon van Brussel plaats op 28 augustus. In het programma wordt ook de bestaande Brussels City Run (21 km), de ING Kids Run (1 km) en een mini-marathon (3 km) opgenomen die tot vorig jaar eind september plaatshadden. De start wordt gegeven in het Jubelpark, de aankomst ligt opnieuw op de Grote Markt.

:: praktisch ::

** Marathon van Brussel
datum: 28 augustus
- marathon: 21 km
- ING Kids Run: 1 km
- Minimarathon: 3 km
info: 011-45.99.97 - info@ingrunningtour.be

** Roller Parade Summer Tour 2005
datum: > 30 september, iedere vrijdag om 19.00 uur
start: Poelaertplein, 1000 Brussel
info: 02-227.27.24 - website Belgium Rollers

** 29e Memorial Van Damme
datum: 26 augustus
waar: Koning Boudewijnstadion, Houba De Strooperlaan, 1000 Brussel
info: 02-478.20.25 - website Memorial Van Damme

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni