Alain Courtois: 'WK is zeer grote uitdaging'

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
31/05/2007
Als de Benelux gastheer voor het WK Voetbal van 2018 wil zijn, dan moet er nóg meer haast worden gemaakt met de bouw van een nieuw stadion. Voor eind 2010 moeten de plannen en akkoorden een feit zijn. En ook op andere vlakken moet Brussel dringend zijn infrastructuur moderniseren.

België is weer een stapje dichter bij de officiële kandidatuur om samen met Nederland en Luxemburg de Wereldbeker voetbal in 2018 te organiseren. Politiek zitten de geesten op federaal en gewestelijk niveau op één lijn, en binnen enkele dagen openen op de Antwerpse Grote Markt de kantoren van de organisatie die de Benelux-kandidatuur in goede banen moet leiden, onder leiding van voormalig secretaris-generaal van de Voetbalbond Alain Courtois, die bij Euro 2000 toernooidirecteur was.

De uitdagingen voor Brussel zijn niet gering, waarschuwt Courtois. "We hebben voldoende infrastructuur nodig om drie miljoen bezoekers op te vangen. Momenteel is Brussel nog niet eens in staat om een congres van zevenduizend mensen te onthalen. Er zou ook een perscentrum moeten komen, met een capaciteit voor drie- tot vijfduizend journalisten. Het is een unieke kans om een nieuwe wind door Brussel te laten waaien. Kijk maar naar Barcelona voor en na de Olympische Spelen. Om nog maar te zwijgen over de verouderde stadions waar we het nu nog mee moeten doen."

Als het WK naar België komt, dan zijn er vier stadions nodig met veertigduizend plaatsen en eentje met zestigduizend plaatsen (in Brussel). "De infrastructuur is zo versleten dat ze niet meer beantwoordt aan de normen. De Uefa maakt nu nog een uitzondering voor ons, maar zal vanaf volgend jaar wedstrijden in België verbieden als er niets aan wordt gedaan," zegt Courtois. "België heeft geen enkel stadion dat conform is met de Europese normen voor de komende tien jaar. In Brugge, Antwerpen, Luik en Genk gaat het vooruit, in Brussel niet. Iemand moet dringend het heft in handen nemen."

Sneller, groter
De bouw van een nieuw stadion is al enige tijd een heet hangijzer in de Brusselse politiek. Sinds enkele maanden worden verschillende ideeën bestudeerd voor een nieuw stadion voor RSC Anderlecht, dat uit zijn stek in het Astridpark gegroeid is. In de running zijn Schaarbeek-Vorming, de Heizel en een indus­trieterrein in Anderlecht. Een haalbaarheidsstudie moet tegen 31 juli uitwijzen of 'den Anderlecht' in zijn gemeente zal kunnen blijven. Burgemeester Jacques Simonet (MR) waarschuwt ervoor dat als Brussel nog lang twijfelt, de organisatoren en investeerders voor het WK zullen uitwijken naar randgemeenten als Dilbeek of Wemmel. "Voor buitenlanders is dat ook nog Brussel; zij denken niet binnen onze gewestlijntjes. Dat zou een enorm verlies zijn voor de Brusselse economie en uitstraling." Het nieuwe Anderlechtstadion met ongeveer 50.000 plaatsen was gepland tegen 2012-2013, maar als België het WK van 2018 wil onthalen, moeten er al voor eind 2010 zeer concrete plannen en akkoorden zijn voor de bouw van een Brussels stadion met nog tienduizend plaatsen meer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni