Boudewijnstadion, slechte punten voor veiligheid

© FM Brussel
06/01/2006
Ruim twintig jaar na het Heizeldrama is het Koning Boudewijnstadion nog steeds levensgevaarlijk, zo blijkt uit een rapport van Binnenlandse Zaken. Het stadion vertoont nog steeds verschillende gebreken, ook nadat het tien jaar geleden gerenoveerd werd. De Koninklijke Belgische Voetbalbond ontving alvast een boete van vijfduizend euro en een proces-verbaal van Binnenlandse Zaken, maar wijst met een beschuldigende vinger naar de stad Brussel.

In juli vorig jaar voerde Binnenlandse Zaken een inspectie uit in het Koning Boudewijnstadion op de Heizel in Brussel, zo schrijft de krant De Standaard. Uit die inspectie is gebleken dat er tien jaar na de renovatie nog steeds heel wat dingen niet in orde zijn of niet volgens de veiligheidsnormen.

Zo zijn de trappen in de hoofdtribune acht meter te smal om een degelijke evacuatie te kunnen doen. De trappen aan de hoofdtribune tellen vier meter in plaats van de nodige twaalf meter. Op het vlak van brandveiligheid schort er eveneens een en ander volgens de inspectie. Branddeuren ontbreken en onder de tribune liggen gevaarlijke stoffen zoals benzine opgeslagen. Ook tegen de elektriciteitsnormen werden inbreuken vastgesteld.

Binnenlandse Zaken stuurde alvast een proces-verbaal en een boete naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBV) en vraagt dringend verbeteringen. De voetbalbond, die instaat voor de veiligheid tijdens de wedstrijden die ze in het stadion organiseert, heeft tot 1 mei de tijd om op het rapport te reageren. Volgens voorzitter Jan Peeters van de Belgische Voetbalbond moet de schuldige echter bij de stad Brussel gezocht worden, die eigenaar is van het gebouw. "Voor ons is de zaak tamelijk eenvoudig. We hebben de stad Brussel al meerdere malen gevraagd om het nodige te doen om het stadion conform de voetbalwetgeving te maken. Binnenkort hebben wij met de bevoegde instanties van de stad daarover een vergadering," aldus Peeters.

Peeters stelt zich wel vragen bij een aantal van de opmerkingen uit het rapport. "Er is sprake van de wet van 1967 voor de breedte van de gangen. Maar het Koning Boudewijnstadion is tien jaar geleden volledig gerenoveerd en dat is gebeurd volgens de wetten die toen van toepassing waren en na goedkeuring van Binnenlandse Zaken en van alle officiële instanties. Ik begrijp niet dat er nu ineens sprake is van structurele fouten die er nu zouden zijn. "

Het stadion is verouderd en moet worden opgeknapt, maar volgens de voetbalbond is dat de taak van de stad Brussel. "Als het tegen 1 mei niet in orde is, kunnen we daar maar één conclusie uit trekken. Dan zullen we onze wedstrijden niet meer in het Koning Boudewijnstadion spelen, want ik wil niet opnieuw een boete krijgen voor iets waarin wij volledig onschuldig zijn."

Bij de stad Brussel blijven ze rustig onder de dreigementen van de voetbalbond. "Ik wens niet in te gaan op de polemiek van meneer Peeters," reageert Brussels schepen van Sport Bertin Mampaka (CDH). "Er zijn al langer gesprekken met hem bezig. Sowieso is 1 mei te dichtbij, maar ze zullen in de mate van het mogelijke een oplossing proberen te geven. Ik denk trouwens niet dat de Belgische voetbalbond haar dreigementen hard zal maken. Dit is immers niet de eerste keer." Bovendien stelt Mampaka dat het helemaal niet zo erg gesteld is met het stadion. Er moeten nog wat aanpassingen gebeuren maar het stadion is nog in dezelfde staat als tijdens het kampioenschap Euro 2000, luidt het.

De stad Brussel onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een nieuw stadion. De resultaten van die studie moeten uitwijzen of het goedkoper is om een nieuwe stadion te bouwen of het te renoveren. De resultaten worden in de lente verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni