Brussel in het water: zwembaden

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
03/05/2006
Naarmate de temperatuur stijgt, wordt een verkoelend bezoekje aan het zwembad steeds aanlokkelijker. Brussel heeft tientallen zwembaden waar u niet alleen kunt zwemmen, maar ook onder water kunt sporten.

In de zwembaden van deze stad kunt u veel meer dan gewoon zwemmen: tegen een duizelingwekkende snelheid door buizen naar beneden glijden in Océade op de Heizel, bijvoorbeeld. Of uw blessures laten behandelen in het Anderlechtse Nautile. Of zelfs gewoon van het interieur genieten. Dat laatste kan onder meer in het pas gerenoveerde zwembad in de Marollen, aan het Vossenplein. Dat is in 1953 gebouwd en net opnieuw open gegaan voor het publiek. Tijdens de renovatie, die in 2004 begon, zijn er heel wat technische aanpassingen gebeurd. Zo zijn de verwarmingsinstallaties gemoderniseerd en zijn er nieuwe filters geplaatst. Maar het spectaculairste is het anti-verdrinkingssysteem. Dat systeem werkt met onderwatercamera's en zendt een waarschuwingssignaal uit wanneer een zwemmer een verdachte beweging maakt. Ook de zwembaden van Neder-Over-Heembeek en Laken hebben zo'n camerabewaking. Wie graag een paar lange baantjes wil trekken, heeft in Molenbeek en Sint-Pieters-Woluwe olympische zwembaden tot zijn beschikking.

Schoonspringen
Maar er worden nog andere sporten in het water beoefend. Zo wordt onder andere in het zwembad van Etterbeek aan synchroonzwemmen gedaan. Dat is te vergelijken met waterballet. Op muziek wordt vooral in groep gedanst, al wordt er weleens een solo of een duet gezwommen.

In de meeste zwembaden zijn er ook lessen aquagym. Wie het zweten in de fitness meer dan zat is, moet er maar eens naar informeren. U doet er dezelfde oefeningen als in de gym, maar dan onder water. Dat steeds meer sporten onder water worden beoefend, bewijst onderwaterhockey. In het zwembad van de VUB traint wekelijks een ploeg studenten. Net als voor waterpolo, dat onder andere in het zwembad van Watermaal-Bosvoorde wordt gespeeld, bestaat er een nationale competitie van de nog jonge sport.

Voor de duikers onder ons is er het schoonspringen, waarvan er een club in Sint-Lambrechts-Woluwe zit. De acrobatische oefeningen, met als apotheose een duik in het water, zijn niet voor mensen met hoogte-, diepte- of watervrees.

Wie meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Brusselse zwembaden, over de badmode van vroeger en nu, en nog veel meer, moet eens naar het zwembad in de Reebokstraat 28 in de Marollen. Daar loopt nog tot en met 24 mei de tentoonstelling Spring er 's in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni