Brussel profiteert van marathontoerisme

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
01/10/2012
De hoofdstad wordt nog maar eens ingepalmd door lopers. Op 7 oktober worden de marathon en de halve marathon van Brussel gelopen. Ook heel wat buitenlanders blijken verlekkerd te zijn op de loopwedstrijd.

"Elk jaar verloopt de organisatie van de marathon en de halve marathon wat vlotter," zegt Tom Peeters (31) van de organisatie. "Met het aantal lopers neemt ook het aantal buitenlanders toe, vooral op de marathon dan. Het marathontoerisme is ongelofelijk toegenomen. Intussen komt 40 procent van de marathonlopers uit het buitenland. Dat is bij de meeste stadsmarathons zo. Mensen boeken een citytrip en nemen er een loopwedstrijd bij."

De marathon en de halve marathon van Brussel zijn uitgegroeid tot vaste afspraken voor veel lopers. Net als bij de twintig kilometer van Brussel schrijven ook steeds meer bedrijven en groepen die voor het goede doel lopen zich in. Maar het succes van de twintig kilometer ligt nog buiten bereik. "Zij hadden dit jaar hun 33e editie, wij zitten aan onze negende. Het is iets wat geleidelijk aan groeit. Beide loopwedstrijden gaan perfect samen. Wij mikken op een iets ander publiek, omdat lopers een specifiekere voorbereiding moeten volgen. Maar heel wat lopers nemen deel aan beide wedstrijden. We zijn zeker niet jaloers op de twintig kilometer. We zijn trots op wat we al hebben verwezenlijkt en zitten op schema om de vooropgestelde 11.500 inschrijvingen te halen."

Op 7 oktober gaat de marathon om 9.00 uur van start, de halve marathon om 10.30 uur. Daartussen wordt ook nog het startschot gegeven voor een minimarathon voor mannen (9.30 uur) en vrouwen (9.45 uur) van telkens vier kilometer. De lopers kunnen een paar kleine aanpassingen verwachten. "De grootste nieuwigheid is dat de lopers zich inschrijven en hun borstnummers afhalen in Autoworld, net naast de vertrekplaats. Dat borstnummer is dit jaar gepersonaliseerd, een leuke plus. Zo kunnen supporters voor iemand met een naam juichen en niet voor een nummer."

Het parcours blijft dit jaar ongewijzigd. Logisch ook, want met onder meer het Warandepark en het Jubelpark krijgen de lopers een paar pareltjes van onze hoofdstad te zien. "Het is een prachtige manier om Brussel, een stad die meestal door de auto wordt ingepalmd, te ontdekken. Het is wel een zwaar, heuvelachtig parcours. Een wereldrecord hoef je hier niet te verwachten. Wel is het heel uitdagend met mooie groene stukken waar veel mensen niet meteen komen. En de Grote Markt is ook een ongelofelijke finish."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni