Brusselaars rolschaatsen pannen van het dak

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
15/03/2006
Kunstschaatsen, maar dan op wieltjes: in België nobel onbekend en al even onbemind. Maar in Brussel kunnen ze er wat van. Elk jaar kaapt de Roller Skating Club Anderlecht (RSCA!) prijzen weg op het Belgisch kam­pioenschap, en Europees slaan de Brusselse schaatsers geen mal figuur. "We moeten toplanden als Spanje en Italië wel laten voorgaan. Maar vorig jaar slaagden we er bijvoorbeeld in een tiende en dertiende plaats te veroveren," zegt Maggy Rédéi, de stichtster van de club.

Zaterdag, halfelf. De rolschaatsers van RSC Anderlecht - voor Rolling Skating Club - warmen zich op voor de groepstraining. Vooral meisjes en vrouwen, maar ook enkele jongens oefenen sprongen met heel wat tierlantijntjes in de sportzaal van het Vander Puttenstadion. En dan is het verzamelen voor de groepstraining. Chris Kratly, de choreografe, zet de muziek op. "Het is een nieuwe dans en het zal dus nog even duren voor we alles gelijk krijgen," zegt Kratly. Ze komt speciaal uit Antwerpen om de groep te trainen. De bewegingen heeft duidelijk nog niet iedereen onder de knie en het verloopt soms wat chaotisch, maar het seizoen is nog maar net begonnen en er is dus nog veel tijd om bij te schaven.

Wie weleens naar de Olympische Winterspelen of naar het wereldkampioenschap kunstijsschaatsen kijkt, kent de bewegingen waarschijnlijk wel. "De figuren zijn ook helemaal dezelfde als die bij kunstschaatsen op ijs," verklaart Kratly, "maar op rolschaatsen is het wel een stukje moeilijker. Je kunt je niet zo gemakkelijk afzetten als op ijs; je kunt nergens met je schaats in prikken. Het is ook op vier wielen, en dat maakt het moeilijk om je evenwicht te vinden als je neerkomt. En o ja, ook het reglement is identiek aan dat van het ijsschaatsen."
Het is dus moeilijker, maar toch heeft de versie op wieltjes nog lang niet dezelfde erkenning als de grote broer. "IJsschaatsen komt jaarlijks minstens een keer op televisie, tijdens de wereldbeker," zegt adjunct-secretaris Patrick Pattyn. "Dat is voor deze sport ondenkbaar. We staan wel op de lijst om als officiële olympische sport te worden erkend."

Palmares
Langs de kant kijkt Maggy Rédéi goedkeurend toe. Ondertussen bijna dertig jaar geleden richtte zij de club mee op. "Ik had een vriend die in Anderlecht woonde en ik vond het een prachtige sport. We hebben toen samen in 1972 de club opgericht," zegt Rédéi, die nog altijd samen met haar man de touwtjes in handen heeft. "In het begin deden we danstrainingen in het Ter Kamerenbos. Zo is het ledenaantal snel gegroeid," legt ze uit.
Ondertussen telt de club zo'n vijftig leden. En niet alleen uit Brussel. "We hebben schaatsers die van Leuven, Waterloo en Sint-Niklaas komen. We zijn dan ook de beste club van België," zegt ze zonder enige schroom.
De indrukwekkende palmares liegt er niet om. In 2005 won de club drie van de vijf groepscategorieën en eindigde ze als tweede bij de twee andere. En de toekomst is verzekerd, met twee toppers in huis. Vorig jaar behaalden Laura Van Hove en Tiffany Pattyn op een internationale wedstrijd in Brussel de tweede en derde plaats en op het Europees kampioenschap voor min-veertienjarigen werden ze tiende en dertiende. "Als je weet dat landen als Italië en Spanje een delegatie van 35 schaatsers sturen en wij het met vijftien moeten doen, dan is dat toch al heel wat," zegt Maggy Rédéi. "Wij hebben ook geen professionele choreografen en kinesisten die de sporters begeleiden."

Dit jaar hoopt de club haar trofeeënkast verder aan te vullen. Daarvoor staan wekelijks drie trainingen op het programma: zaterdagmorgen een groepstraining, en elke donderdagavond wordt de techniek voor de solisten bijgeschaafd. En ook op zondagen wordt er getraind.

:: Meer info op de website van de club. Nieuwsgierigen kunnen tijdens de trainingen een kijkje nemen in de Simonetzaal in het stadion van Anderlecht aan de Théo Verbeecklaan 2

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni