Brussels Dance Scottish: Kilt niet verplicht

© Marc Gysens
De internationale gemeenschap brengt haar gewoontes en tradities mee naar Brussel. Bij de Schotten hoort daar een typische countrydans bij. Brussels Dance Scottish organiseert die traditie al bijna veertig jaar.

"Tot vorig jaar gingen we door het leven als de, hou u klaar, Saint Andrew's Church Scottish Country Dance Group in Brussels," vertelt lerares Anne Scobie (55). "We dansten tot dan in de kelder van de kerk aan de Vleurgatsesteenweg en dat al sinds 1973. De dame die alles organiseerde was 87 en besloot ermee te stoppen. Daar maakten we gebruik van om de naam te veranderen en naar de Pianofabriek te verhuizen. We hebben onze harde vloer ingeruild voor een echte dansstudio."

Brussels Dance Scottish is een pion in een web van Schotse dansclubs die over heel de wereld te vinden zijn. Zo telt onze hoofdstad ook de Caledonian Society, maar beide clubs hebben een ander doel. "Zij concentreren zich veeleer op bals en lokale evenementen, terwijl wij vooral met grote evenementen bezig zijn. Elk jaar organiseert een Schotse dansclub uit België, Frankrijk, Nederland of Duitsland om de beurt een groot bal en daar zijn we steevast op aanwezig. Eigenlijk zijn onze lessen een voorbereiding op die bals, waar samen gedanst wordt en waar ook lessen plaatsvinden."

"Schotse countrydans telt meer dan tienduizend dansen en het repertoire blijft groeien. Sommige van die dansen gaan terug tot de achttiende eeuw, anderen zijn nog maar een week oud. Er zijn drie verschillende snelheden (jig, reel en strathspey) en de koppels worden in verschillende combinaties opgesteld. Je kunt het wat vergelijken met een volksdans, maar het voetenwerk is zeer precies. Dansers zonder partner zijn ook welkom bij ons. Zij worden tijdens de les wel aan iemand gekoppeld.'

Geen Riverdance
In de Pianofabriek is plaats voor beginnelingen tot gevorderden. Meestal stijgt het niveau in de loop van de les (elke donderdag van 20.30 tot 22 uur). De club telt een 25-tal leden waarvan er verrassend genoeg maar enkele Schots zijn. "Denen, Hongaren, Roemenen; noem maar op. We tellen een tiental nationaliteiten. Veel van onze leden reizen veel, dus het publiek verandert regelmatig. Zij komen vooral voor de levendigheid van de muziek en de uitdaging. Het is ook een sociale activiteit waarbij veel plezier gemaakt wordt."

Door de luidsprekers galmt Schotse muziek waarin piano en viool populair blijken te zijn, maar ook de accordeon en de bas ontbreken niet. Een kilt dragen mag, maar moet niet. Het is nu eenmaal een stevige investering en het wordt meestal na verloop van tijd wel aangekocht voor de bals.

Volgend jaar op 4 mei zullen de kilts alvast niet ontbreken. "We vieren dan veertig jaar Schotse countrydans in Brussel. Op de bovenste verdieping van het Belgische stripcentrum houden we dan een bal waar Schotse muzikanten en meer dan honderd dansers aan zullen deelnemen. We hopen zo meer dansers aan te trekken. Geïnteresseerden zijn altijd welkom. Je komt terecht in een sociale club, waar het accent niet zozeer op shows ligt. Schotse dans is ook geen showdans, het is geen Riverdance. Het belangrijkste is dat we plezier hebben en de dans levend houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?