Brussels Gentlemen's Rugby Club: Rugby uit de oude doos

Het Belgische rugby evolueert met rasse schreden, maar voor sommigen gaat het te snel. De Brussels Gentlemen's Rugby Club wil de rugbygeest en tradities behouden die verloren dreigen te gaan. "De derde helft is even belangrijk als de match."

Jean-Paul Rondiat (72) is een begrip in de Belgische rugbywereld. Hij is momenteel het langst aangesloten lid bij de Belgische rugbybond en was maar liefst vijftig jaar actief bij Racing Jet. Een paar jaar geleden besloot hij om met pensioen te gaan, maar oude kennissen haalden hem terug naar de wereld van de ovalen bal. Vandaag is hij voorzitter van de Brussels Gentlemen.

"De club is ontstaan toen een twintigtal spelers Racing Jet besloten te verlaten," legt Rondiat uit. "Ze waren het nieuwe bestuur niet echt genegen en besloten zelf een club op te richten. Aangezien ik goede contacten heb in de rugbywereld en bij de gemeentelijke instanties, hebben ze me gevraagd om voorzitter te worden. Het zou niet al te lang duren, maar ik ben ondertussen al een zestal jaar in functie."

"Een van de redenen voor het vertrek van die jongens was dat er te veel vulgariteit was, er waren bijvoorbeeld te veel vechtpartijen. Eigenlijk wilden nog meer spelers van Racing Jet de overstap maken in die beginperiode, maar wij hebben toen besloten om even geen nieuwe spelers van Jet te aanvaarden, zodat die club niet zo doodbloeden."

Brussels Gentlemen is de jongste club van de hoofdstad en onderscheidt zich door haar filosofie. Sportieve promotie is niet de voornaamste doelstelling en een negatieve houding wordt meteen aangepakt.

"Wij houden de traditionele rugbyspirit hoog in het vaandel, de spirit van gentlemen à l'anglaise. Trouw aan de club is een voorname waarde en de derde helft is even belangrijk als de match. Je moet respect hebben voor de scheidsrechter en de tegenstander. Het gebeurt wel eens dat er, in de scrum bijvoorbeeld, een ferme tik wordt uitgedeeld. Als wij dat zien, wordt de speler geschorst. Herhaalt die fout zich, dan vliegt hij buiten. Wij nemen dit zeer serieus en hebben al spelers aan de deur gezet."

"Onze derde helften zijn altijd zeer feestelijk. Het is een rugbytraditie dat er dan gezongen wordt, maar dat gaat wat verloren. Wij respecteren die traditie en willen dat in stand houden. Ik ben wel degene met het grootste repertoire, gezien mijn jarenlange ervaring…"

Jongeren gezocht
De club telt momenteel een vijfenveertigtal spelers. Jongeren zijn daar momenteel niet bij, maar de club is wel van plan om jeugdploegen op te richten. De opvolging moet klaar staan om hun voortbestaan te garanderen. "In september gaan we een campagne lanceren om jongeren te rekruteren. De komende weken gaan we ook aankloppen bij clubs als Bosvoorde, Kituro en ASUB. Zij hebben te veel jongeren en kunnen niet aan al die gasten de nodige aandacht besteden. Wij willen een samenwerking waarbij wij jongeren overnemen. Indien die spelers na verloop van tijd de top blijken aan te kunnen, is het voor ons geen probleem dat die clubs hen terughalen."

"We zullen de bestuursleden van die andere clubs aanspreken tijdens de komende manches van de Beach Rugby Tour. We zouden graag in augustus een vergadering beleggen. Beschikbare infrastructuur is geen probleem voor ons want ik heb goede banden met de stad Brussel."

De belangrijkste doelstelling van de Brussels Gentlemen is de ware geest van rugby in stand houden. Promotie naar de tweede klasse is geen ambitie. "Als onze ploeg er de kwaliteit voor heeft, dan zullen we dat doen. Maar promoveren om elke week afgeslacht te worden, wil ik niet. Rugby met vrienden, voor het plezier. Daar staan wij voor."

Meer info op www.rugby-bruxelles.eu

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?