Brusselse jiujitsuclubs gooien hoge ogen op wereldkampioenschap

© BBJJA

Op het jongerenwereldkampioenschap jiujitsu in Athene hebben de Koekelbergse club BBJJA en de Molenbeekse Cens Academy verschillende medailles binnengehaald. "Voor elke medaille is stevig geknokt", zegt trainer Dieter Truyen.

Het Belgische team, met negen van de elf deelnemers uit Brussel, moest enkel Rusland laten voorgaan in de landenrangschikking.

Vooral in de discipline Newaza, of grondvechten, deden de jonge Brusselaars het goed. Amal Amjahed, Ilyas Hadadi en Zsa-Zsa Truyen werden eerste in hun categorie, en er waren ook medailles voor Luis Truyen, Kamal Ben Ali, Mohamed Nakrachi en Mohamed Boulfihim.

“Voor elke Newaza medaille moest er stevig geknokt worden”, zegt Dieter Truyen (BBJJA), die meeging als coach. “Vier tot zes gevechten van zes minuten om een ereplaats te behalen.”

Toegankelijk blijven
De Koekelbergse club BBJJA werd vijftien jaar geleden opgericht binnen Buurtsport Brussel, en groeide ondertussen uit tot een succesvolle club met 360 leden.

“Al de Brusselse deelnemers zijn het product van een laagdrempelige werking die jaren geleden werd opgestart, van massasport tot topsport”, zegt Truyen.

“Want we doen wel mee op topniveau, maar tegelijk organiseren we volgende week een groot schooltoernooi met 500 deelnemertjes van 6 of 7 jaar oud. Leerlingen van middelbare scholen zijn er scheidsrechter. Zo zorgen we voor toegankelijkheid.”

Truyen hoopt dat die toegankelijkheid de komende jaren verder vruchten afwerpt, én dat er meer middelen vrijgemaakt worden voor clubs die zich doelbewust gaan inplanten in kansarme wijken.

© BBJJA
© BBJJA
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?