| De BXL Tour in pré-corona tijden

BXL Tour met extra aandacht voor Brusselse jongeren

© Belga
03/08/2021

De vijfde editie van de BXL Tour, een wielerwedstrijd van 40 kilometer door de straten van Brussel, vindt plaats op 29 augustus. Deze editie zal twee projecten die de sociale integratie bevorderen in de verf zetten, zo heeft de Stad Brussel dinsdag bekendgemaakt.


29 augustus, dan trekt de BXL Tour opnieuw door de straten van Brussel. Tijdens deze editie staan twee sociale projecten in de kijker. "On the Road to BXL TOUR", een project dat Brusselse jongeren laat kennismaken met de fiets, is er daar één van. Dit project wil de jongeren betrekken bij de voorbereiding van de race, hen in staat stellen om zelf ook aan de race deel te nemen en hen zo voorbereiden dat ze de race ook uitrijden. Tegelijkertijd wordt ook sporten voor en door vrouwen in de schijnwerpers gezet.

Dit jaar zal een twintigtal jonge meisjes aan dit project deelnemen.

Verschillende Brusselse verenigingen die actief zijn op het gebied van de wielersport geven hen vanaf 7 augustus praktische en theoretische opleidingen. Daarnaast zal Amal Amjahid, achtvoudig wereldkampioene Braziliaans Jiu-Jitsu, een inleiding geven tot haar discipline. De twee ijshockeykampioenen Jill Boon en Emilie Sinia doen het zelfde voor ijshockey.

Special Olympics


Voor het eerst verwelkomt de BXL Tour ook een twintigtal leden van Special Olympics Belgium, een vereniging die de integratie van mensen met een mentale handicap via sport wil bevorderen. De deelnemende gehandicapte atleten rijden in tandem met een partner zonder verstandelijke handicap die de bestuurder is. Zij starten halverwege en rijden 20 km later naar de finish.


De BXL Tour volgt het parcours van de Grand Départ van de Tour de France van 2019. Dat loopt van het Koninklijk Park tot het Atomium, via het Terkamerenbos naar het Josaphatpark. De route is ook toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.


Vorig jaar werd het evenement gehalveerd door de coronavirus. Ongeveer 2.000 lopers namen deel aan de vierde editie. Deze zomer zullen de start- en finishdorpen niet worden opgezet om mensenmassa's te vermijden en zullen maskers te allen tijde verplicht zijn, behalve tijdens de race zelf.
Inschrijven voor de race kan vanaf vandaag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni