Contactsport Krav Maga wordt steeds populairder

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
21/06/2006
Als je op straat wordt aangevallen, dan gelden er geen wetten. Vingers in de ogen, een schop in de genitaliën: de contactsport Krav Maga leert hoe je je kunt verdedigen. "Het enige doel is efficiëntie," vertelt Yves De Smet (30), een Brusselse instructeur Krav Maga.

Krav Maga, dat 'contactgevecht' betekent in het Hebreeuws, werd in de jaren veertig van de vorige eeuw ontwikkeld door Imi Lichtenfeld, een topinstructeur bij de Israel Defence Forces. Omdat de conditie en het talent van de soldaten die hij moest trainen, sterk uiteenliepen, ontwikkelde Lichtenfeld een systeem dat steunt op simpele, instinctieve bewegingen. Lichtenfeld bestudeerde de reacties van mensen op bepaalde aanvallen en verbeterde vervolgens de bewegingen. "Het enige doel bij Krav Maga is efficiëntie, en je fysieke integriteit behouden," vertelt Yves De Smet. "We hebben minder aandacht voor de vorm. Een vuistslag herhalen we bijvoorbeeld niet voor de esthetiek, zoals bij andere vechtsporten."

Nadat De Smet verschillende vechtsporten had uitgeprobeerd, is hij bij Krav Maga beland. "Tien jaar geleden was het nog niet echt bekend. Ik volgde les bij een instructeur in Brussel, maar toen die ermee stopte, ben ik met enkele vrienden blijven voorttrainen. Toen ik 24 was, heb ik een opleiding gevolgd tot instructeur. Voor die opleiding heb ik een jaar lang elke eerste zondag van de maand acht uur les gevolgd. Om aan de opleiding deel te nemen moest je natuurlijk een verleden hebben in een vechtsport. Om de twee maanden was er dan ook nog eens een selectieproef. Een keer in de maand trainen was niet genoeg, en dus kwamen we onder Brusselaars regelmatig samen. We zijn de opleiding met 35 begonnen en uiteindelijk met een kleine vijftien geëindigd. Het was dus behoorlijk selectief. Ik heb een jaar later nog een stage gedaan, waarin ik mijn zwarte gordel heb behaald."

Nadat ze hun diploma als instructeur hadden, zijn De Smet en zijn collega's les beginnen te geven. Mensen kregen meer en meer interesse voor de sport en de lessen hadden steeds meer succes.

Controleurs
Er bestaan verschillende soorten Krav Maga. Je hebt Krav Maga die voor de 'gewone mensen' is bedoeld, waar je je bijvoorbeeld leert te verdedigen tegen aanvallen op straat. Er zijn ook technieken die alleen aan militairen en aan de politie worden aangeleerd, waarbij messen en geweren worden gebruikt. "In Amerika volgt de politie regelmatig stages waarop Krav Maga-technieken worden aangeleerd. In België komen de technieken soms voor tijdens stages voor de politie of controleurs van de MIVB, maar veel minder vaak," aldus De Smet.

"Elke instructeur heeft zijn eigen manier van lesgeven. Sommige leraars hameren erg op het boksaspect, terwijl andere meer aandacht hebben voor situaties op straat. De manier van lesgeven hangt af van de instructeur en van zijn verleden."

In België bestaan er verschillende Krav Maga-federaties, die naast elkaar werken. "Verschillende instructeurs hebben Lichtenfeld gevolgd, en elk van hen heeft een eigen manier van lesgeven gevonden. Ik vind dat er maar één federatie zou moeten zijn, want dan zouden we meer aanwezig zijn en sterker staan."

De lessen worden voornamelijk door mannen bevolkt, maar er komen ook regelmatig vrouwen hun mannetje staan. "Je vindt een beetje alle soorten van mensen terug in de lessen, alle 'maten'. Het is beter om kleiner te zijn en ervoor te durven gaan, dan groot te zijn en niets te durven. Het mentale aspect is belangrijk. Verschillende struise mannen schrokken echt toen een vrouw hen in bedwang hield." Sommige studenten hebben de technieken al moeten gebruiken toen ze op straat werden aangevallen en hebben zich zo uit moeilijke situaties kunnen redden. "Ze zijn mij altijd komen zeggen dat het goed werkte. Wat belangrijk is bij zelfverdediging, is dat je proportioneel reageert op agressie. Als iemand je beledigt, dan ga je niet meteen zijn nek breken, bijvoorbeeld. Maar als je leven in gevaar is, dan mag je natuurlijk heviger reageren."

Succes
De Krav Maga-lessen worden meestal door tien à twintig leerlingen bijgewoond. Ongeveer de helft van hen komt elke les, de andere helft komt maar af en toe. "Veel mensen zijn snel verleid: ze leren zich snel te verdedigen en hebben snel meer vertrouwen in zichzelf. Je ziet hun houding veranderen. Maar het is lichamelijk toch wel zwaar."

Zware blessures komen bij de lessen amper voor. Iedereen heeft wel een paar blauwe plekken, maar meer ook niet. "Ik denk dat bijvoorbeeld voetballers meer afzien dan mijn leerlingen. Ik waak er als instructeur ook over dat niemand gevaar loopt," zegt De Smet. "Het gebeurt bijna nooit dat iemand voor problemen zorgt. Er komen bijvoorbeeld boksers naar de les die heel kalm en aangenaam in de omgang zijn. Als een leerling mijn aanwijzingen niet volgt, dan train ik even met hem in een hoger tempo, en dan is die snel gekalmeerd."

De populariteit van Krav Maga stijgt. Door enkele films, maar ook door het groeiende onveiligheidsgevoel. "De film Enough, waarin Jennifer Lopez Krav Maga-technieken leert, heeft de bekendheid vergroot. Ik denk ook dat de maatschappij aan het evolueren is naar een maatschappij waar mensen vrezen voor hun veiligheid, door de gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Er zijn meer en meer mensen die komen om zich te leren verdedigen, en niet voor de sport zelf. Die mensen houden het doorgaans niet zo lang vol, want je moet gemotiveerd zijn, en het is lichamelijk en technisch toch wel veeleisend."
"Door het groeiende onveiligheidsgevoel en ook door de mond-tot-mondreclame zal Krav Maga volgens mij de volgende jaren nog groeien. Het staat nu nog een beetje in een kwaad daglicht, omdat het voor buitenstaanders zeer agressief lijkt: je steekt vingers in de ogen, schopt in de genitaliën, slaat op de keel. Daarom willen sommige sportzalen geen Krav Maga toelaten. Maar dat is aan het kantelen, de mensen leren het beter kennen. Maar natuurlijk zien zaaleigenaars liever een aerobicsles in hun zaal dan een sessie Krav Maga."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni