parts sheddaken

Dansschool Parts blijft in beweging

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
14/05/2014

In 2015 bestaat Anne Teresa De Keersmaekers dansschool Parts twintig jaar. Een nieuw curriculum, een vernieuwde infrastructuur en nieuwe internationale samenwerking moeten de dynamiek bestendigen.

De Performance Arts Research and Training Studios werden opgericht in 1995 en hebben intussen internationaal een mooie reputatie opgebouwd. Maar directeur Anne Teresa De Keersmaeker en adjunct-directeur Theo Van Rompay houden niet van stilstand. Terwijl hun studenten de omliggende repetitieruimten bevolkten, kondigden ze in hun thuisbasis aan de Van Volxemlaan enkele ingrijpende veranderingen aan.

Om te beginnen is sinds dit academiejaar een nieuwe opleidingsstructuur in voege gegaan. De vorige structuur van twee jaar ‘Training’ en twee jaar ‘Research’ werd vervangen door een opleiding die min of meer de 3+2 logica van het Bachelor-Master-systeem volgt. De grote groep van 53 studenten van 31 nationaliteiten die in september 2013 aan Parts begon, is nu vertrokken voor een cyclus van drie jaar Performing Arts Training. Dankzij het extra jaar zullen ze als danser en/of choreograaf helemaal klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Een nadeel is wel dat wie afstudeert in het secundair vanaf nu soms tot twee jaar zal moeten wachten voor hij aan Parts kan beginnen. De school verwelkomt namelijk niet elk schooljaar nieuwe studenten, maar alleen in het jaar nadat de vorige generatie haar cyclus volledig heeft afgewerkt.

De Research-cyclus blijft op twee jaar, maar wordt voortaan per kalenderjaar georganiseerd. Daardoor komt hij iets meer los te staan van de Training, wordt hij minder gezien als een beloning voor de beste studenten, en is er ook meer instroom mogelijk van studenten die van buiten Parts komen. De Research Studios dienen om afgestudeerde dansers en choreografen hun eigen signatuur verder te laten aanscherpen. Maar Parts wil ook dat individuele mastertraject nadrukkelijk in een collectieve context blijven organiseren. De Research Studios zullen telkens focussen op een welomlijnd thema. De twaalf studenten die er in februari 2015 aan beginnen zullen zich zo toeleggen op de relatie tussen dans en muziek. Om de Research Studios - die om budgettaire redenen pas in 2017 hadden kunnen georganiseerd worden - al mogelijk te maken voor 2015 en 2016, maakte minister van Onderwijs Pascal Smet 500.000 euro extra vrij.

Parts en partner
Globaal gezien blijft het gemiddeld aantal studenten dat per jaar aan Parts studeert een vijftigtal. Die studenten zullen voortaan ook in geoptimaliseerde omstandigheden kunnen werken. Tot voor kort moest het schoolgebouw van Parts het doen met niet-geïsoleerde muren en enkele beglazing. Het gebouw met sheddaken was in de winter dan ook vaak te koud en in de zomer vaak te warm. De renovatie van het schoolgebouw, waarvan de grote glaspartijen werden vervangen door hoogwaardig veiligheidsglas, is nu achter de rug. In de volgende fase wordt het hoofdgebouw aangepakt.. Daarin bevinden zich ook de studio’s van het dansgezelschap Rosas. De werken worden gefinancierd door de Vlaamse gemeenschap die sinds 2009 eigenaar is van de gebouwen.

Tenslotte kondigde Parts ook het begin aan van een structurele samenwerking met een Zwitserse hogeschool in Lausanne. La Manufacture leidt sinds 2003 podiumkunstenaars op en bouwt vanaf september 2014 een volwaardig dansdepartement uit met een driejarige bachelor in de hedendaagse dans. Het departement zal geleid worden door de Zwitsers-Brusselse choreograaf Thomas Hauert van compagnie Zoo, die ook al als docent verbonden was aan Parts. Beide scholen gaan voor de periode 2014-2017 op verregaande basis docenten, studenten en knowhow uitwisselen.

Anne Teresa De Keersmaeker, die haar studenten nog altijd volgt, toonde zich verheugt en dankbaar om de nieuwe impulsen. “We hebben altijd een eigenzinnig parcours gevolgd, omdat we vinden dat de vorm van de opleiding afhankelijk is van de praktijk en de nieuwe inzichten die daaruit volgen. Dans is een collectief gegeven, het zoeken naar het evenwicht tussen vrijheid en structuur maakt dat we voortdurend in beweging moeten blijven en veranderen.”

Op zondag 18/05 vanaf 13u30 organiseert Parts de opendeurdag Open House, met demonstratielessen en rondleidingen. Van 17 tot 26/06 houdt de internationale Graduation Tour met afstudeerwerken van de tiende generatie studenten halt in het Kaaitheater. www.parts.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni